Malba bez použití štětce? Jde to, dokazuje Jakub Roztočil, který v Liberci vystavuje s manželkou

20. únor 2019

Mladí pražští umělci ze Studia Prám, Magdaléna a Jakub Roztočilovi, vystavují v Malé výstavní síni v Liberci. Je to pro ně premiéra, společně ještě nevystavovali.

Magdaléna Roztočilová do městské galerie přivezla čtyři své plastiky. Její manžel Jakub pět velkoformátových pláten inspirovaných například hudbou. Rodák z Turnova je vytvořil bez použití štětce. Za pomoci stroje, který sám navrhl.

„Maluji tak, že nekonečno simuluji pohybem,“ popisuje Jakub Roztočil. Malby vznikají zvláštním způsobem, popisuje dál autor: „Mám stroj s motorem, který točí s plátnem a pomocí počítače řídím dávkování barvy, velikost objemu kapek, barvu rytmicky dávkuji na plátno. Je to paralela mezi hudbou, vesmírem a přírodou.“

Tvorbu Jakuba a Magdalény spojila kurátorka městské výstavní síně Jitka Mrázková: „Tady je to první dialog, že se sešli manželé, je v tom i to genderové napětí.“

„Manžel je přece jen o pár let služebně starší. Moc mě potěšilo, že na společnou výstavu přistoupil,“ říká Magdaléna Mrázková, která své sochy vystavuje vedle manželových obrazů. Dílo Magdalény Roztočilové si budou moct Liberečané prohlédnout ještě v Oblastní galerii, 22. března tam začne výstava, která představí tvorbu výrazných současných českých sochařek, Magdaléna bude jednou z nich. 

autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.