Hruboskalsko a Prachovské skály. To jsou podle výzkumu nejoblíbenější místa v Českém ráji

19. červenec 2019

Nejnavštěvovanějšími místy Českého ráje jsou Hruboskalsko a Prachovské skály. Ukázalo to první sčítání návštěvníků, které na tamních turistických trasách zorganizovalo Sdružení Český ráj. Brigádníci počítali turisty během červencových svátečních dní na celkem jedenácti úsecích.

Podle Jitky Kořínkové je nejvytíženější Zlatá stezka Českého ráje. „Na Hruboskalsku výzkumníci napočítali více než čtyři tisíce tři sta pěších a cyklistů. Dále následovalo údolí Plakánek u Kosti, Drábské světničky a Věžický rybník, kde se počet turistů pohyboval od tří do čtyř tisíc,“ informuje manažerka Sdružení Český Ráj Jitka Kořínková.

Český ráj očima fotografky a cestovatelky Pavly Bičíkové

Cílem výzkumu bylo zjistit, jaké turistické lokality jsou z pohledu návštěvnosti nejvytíženější. Nyní se Sdružení Český ráj a Geopark UNESCO snaží návštěvníky nasměrovat na klidnější, ale podobně atraktivní místa Českého ráje. Z výsledků šetření vyplývá, že méně lidí míří například na zříceninu hradu Kumburk u Lomnice nad Popelkou, do Příhrazských a Klokočských skal nebo na Riegerovu stezku mezi Semily a Železným Brodem.

Spustit audio

Související