Hříbě zebry bezhřívé narozené v Liberci asi posílí chov v jiné zoo. Pomůže tak možná zachránit tento ohrožený poddruh

5. září 2021 12:00

Čilé mládě zebry, které můžou návštěvníci liberecké zoo vidět ve výběhu, přineslo chovatelům mnoho radosti. Je to totiž zebra bezhřívá, kterých ve volné přírodě zbývá už jen několik set kusů.

V liberecké zoo se v létě narodila zebra bezhřívá. Jde o poddruh zebry stepní, který patří k nejohroženějším velkým savcům světa. Těchto zeber žije ve volné přírodě odhadem asi už jen 300 jedinců na území severní a severovýchodní Ugandy.

Zebra bezhřívá je na pokraji vyhynutí. Ve volné přírodě, na severu Ugandy, se její populace odhaduje asi na 300 kusů

A na celém světě je chová jen 10 zoologických zahrad, ve kterých žije pouhých 44 zvířat. K chovu jich je ale vhodných jen asi 15 kusů. Narození hříběte je proto velký úspěch.

„Zvířat je málo. Za poslední tři roky se rozmnožily v pouhých třech zoologických zahradách, včetně tedy Liberce. Chceme vybudovat záložní populaci, aby v případě, že v přírodě dojde k nějakému kolapsu, to zvíře nevymizelo z povrchu zemského,“ popsal situaci hlavní zoolog liberecké zahrady Luboš Melichar.

Mládě ohrožené zebry bezhřívé zřejmě v Liberci nezůstane. „O jejím přesném osudu zatím ještě nevíme, ale s největší pravděpodobností pocestuje do nějaké jiné zoologické zahrady za účelem posílení tamního chovu,“ potvrdila mluvčí liberecké zoologické zahrady Barbara Tesařová.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související