Hon na ponorku U-206 Reichenberg pokračuje ve Francii

4. říjen 2018

Spojení ponorky a suchozemského Liberce může působit zvláštně. Ale za druhé světové války, kdy byl Reichenberg hlavním městem Říšské župy Sudety, měl Liberec patronát nad jednou z německých válečných ponorek U-206. Po ponorce, která vyplula v květnu 1941 a o půl roku později ztroskotala, pátrá rozrůstající se skupina nadšenců. A už se dostavují první téměř hmatatelné výsledky a pátrání po ponorce se posouvá do vln Atlantského oceánu.

Pátrání po ponorce

Badatelé mají za sebou pátrání v německých a anglických archivech a také návštěvu Francie. Vše zatím ukazuje na to, že hledanou ponorku potopila mina kdesi v Biskajském zálivu. „Z několikadenní akce ve Francii, kde jsme hledali partnera a seznamovali se se zálivem, jsme se vrátili s celkem optimistickou náladou, protože máme vytipované vraky, které někdy nějaké lodě na sonarech zjistily, ale nikdo je nedeifikoval,“ říká badatel Ivan Rous ze Severočeského muzea v Liberci s tím, že pro první etapu se jedná o 31 vytipovaných vraků.

Skromná výprava se vydala do vln oceánu asi 50 kilometrů od pobřeží v gumovém člunu, aby si vyzkoušela práci se sonarem i samotné potápění. Některé vraky mají jednoznačně určenou pozici a nechají se najít třeba i podle GPS souřadnic, jiné musí najít na sonaru třeba v kilometrovém okruhu. A poté nastoupí potápěči a každý vrak ověří. Jak to půjde, si vyzkoušel potápěč Petr Fatka, a přestože jde o úplně jiné vody, než do kterých se potápějí turisté na dovolené, je nadšený.

Na dně Atlantiku odpočívá Liberec, německá válečná ponorka

Vrak potopené ponorky (ilustrační foto)

Když se řekne Liberec, většinou se nám vybaví Ještěd, bílí tygři nebo skvostná radnice. Víte ale, že název Liberec, přesněji německý název Reichenberg, nesla za druhé světové války i německá ponorka? Ta teď leží na dně zřejmě Biskajského zálivu.

Voda v hloubce je čistší než na břehu

„Při pohledu ze břehu u ústí řeky Loiry ta voda vypadá nevábně, je kalná, špinavá. Ale těch zhruba padesát kilometrů od břehu to bylo jiné. V hloubce pod 20 metrů se ta voda jakoby vyčistila a v cílové hloubce padesáti tří metrů bylo vidět minimálně na patnáct metrů, což jsem v Atlantiku neočekával,“ popisuje zážitky Petr Fatka, který se na místě zkušebně potápěl k již známému vraku ponorky. Kolébání na moři a potápění v Biskajském zálivu by si chtěla parta nadšenců vyzkoušet ještě během října, kdy by měly být ještě přijatelné podmínky.

Bez pořádného vybavení by to nešlo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.