Herci z Posledního závodu si zajeli v Jizerkách „desítku“ na starých lyžích

12. únor 2022

Na sobotní ČT Jizerské 10 se mezi tisíci účastníky vyjímala skupinka lyžařů ve výzbroji a výstroji ze začátku 20. století. A mezi nimi byli také Bohumil Hanč, Václav Vrbata a Emerich Rath, tedy jejich herečtí představitelé z filmu Poslední závod - Kryštof Hádek, Vladimír Pokorný a Marek Adamczyk.

Při natáčení filmu v Krkonoších si herci na lyžích pořádně natrénovali. Takže deset kilometrů v Jizerských horách, byť na starých lyžích, pro ně nebyl větší problém.

Pokud jste v sobotu nestihli exkluzivní libereckou předpremiéru Posledního závodu, tak si musíte počkat na premiéru. Koná se 24. března, v den, kdy se před 109 lety krkonošský příběh skutečně stal.

Tehdy, tedy 24. března 1913, se v Krkonoších konal osmý ročník padesátikilometrového závodu v běhu na lyžích. Začínal za slunného počasí, které se ale rázně zhoršilo. To vyčerpalo především Bohumila Hanče. Zachránit se ho snažil přítel Václav Vrbata, ale ve skutečnosti měl k záchraně nejblíž Emerich Rath.

Za tragickým vývojem událostí, které vedly ke smrti Bohumila Hanče a Václava Vrbaty, je podle historika Jana Luštince mimo jiné řada chyb na straně pořadatelů, šlo například o nedostatečné obsazení kontrol, špatné značení tratě a vlastně i její naplánování.

Spustit audio

Související