Hasiči chtějí v Novém Boru novou stanici. Dobrovolným hasičům to přijde zbytečné

Profesionální hasiči na Českolipsku už nebudou mít jen stanici v České Lípě. V regionu by do tří let měla vyrůst nová základna hasičů Doksech. Důvodem k jejímu zřízení je zhruba dvě stě výjezdů ročně právě v oblasti Máchova jezera a Dubska. Během roku hasiči vyjíždí i ke zhruba třem stům případům do další části regionu – na Novoborsku. Proto uvažují o zřízení stanice i tam. Tamním dobrovolným hasičům to ale přijde zbytečné.

„Analýza rizik ukázala, že ten prostor je velmi nebezpečný, právě s problematikou sucha a s rizikem nebezpečí vzniku velkých lesních požárů. V této lokalitě, která není pokrytá optimálním dojezdem jednotek hasičského záchranného sboru, je značné množství dopravních nehod,“ vysvětluje Luděk Prudil, ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, proč bude v Doksech stanice profesionálních hasičů.

Podobně je na tom Novoborsko. „Je tam vysoký počet mimořádných událostí. Tato oblast je pokryta dobrovolnou jednotkou, která má dokonce za úkol organizovat dva výjezdy do pěti minut.“

Výjezdy hasičů na Novoborsku? I kvůli dopravním nehodám přibližně 300x ročně

Podle Luďka Prudila jezdí hasiči na Novoborsko, i kvůli nehodám na silnici I/9, přibližně i tři sta krát za rok. I proto se uvažuje o zřízení stanice profesionálních hasičů v Novém Boru.

Podle velitele novoborské jednotky dobrovolných hasičů Josefa Kočího je to ale zbytečné. „Zatím všechno včetně výjezdů plníme a obsáhneme sami. Nemáme zatím v tomhle problém. Tady by muselo dojít k velkým stavebním úpravám. Myslím, že by to stálo město nemalé peníze,“ říká velitel dobrovolných hasičů v Novém Boru.

Jednotka dobrovolných hasičů, která v Novém Boru je, by nezanikla. Znamenalo by to pouze, že by zde mohlo fungovat jedno družstvo...

Podle starosty Nového Boru Jaromíra Dvořáka ze SLK by stanice profesionálních hasičů neohrozila jednotku dobrovolných hasičů: „Krajskému řediteli jsem byl ukázat stanici dobrovolných hasičů, kde je dostatek místa, aby tam tato jednotka mohla být umístěná. Jednotka dobrovolných hasičů, která v Novém Boru je, by nezanikla. Znamenalo by t o pouze, že by zde mohlo fungovat jedno družstvo, které by bylo dobře sestavitelné z lidí, kteří jsou k dispozici. Jak je zřejmé z počtu zásahů, té práce je tu skutečně nadbytek.“

„Pokud by tam došlo k nějaké mimořádnosti, to znamená, že by ta jednotka dobrovolných hasičů do režimu neakceschopnosti, pak bychom museli přijmout nějaká opatření a takové území vykrýt,“ upřesňuje Luděk Prudil, kdy by mohlo dojít ke zřízení stanice profesionálních hasičů.

Její zřízení je ale zatím pouze ve stádiu úvah.

Spustit audio