Hasiči a policisté v Libereckém kraji budou mít k dispozici dalších zhruba 20 defibrilátorů

15. únor 2022 05:53

Do konce února 2022 přibydou v Libereckém kraji dvě desítky nových defibrilátorů, a to na hasičských a policejních stanicích. Právě tyto složky totiž bývají často u lidí se srdeční zástavou dříve než záchranná služba. Pokud mají k dispozici defibrilátor, mohou zachránit lidský život.

Čtěte také

Defibrilátory půjdou nově na vybrané stanice hasičů a policistů napříč krajem a všechny by tam měly být nejpozději do konce měsíce. Tím skončí letošní vlna pořizování nových defibrilátorů, ale v budoucnu bude jejich nákup podle vedení kraje zřejmě pokračovat.

Důležité je nejen to, že defibrilátory jsou k dispozici, ale že díky tomu, že je mají i policisté a hasiči, a ne jen zdravotničtí záchranáři, urychlují celý záchranný proces člověka v nouzi.

„Průměrná doba, která se tím ušetřila, byla u zásahů 4 minuty. 4 minuty, které jsou v případě srdeční zástavy důležité pro to, v jakém stavu se ten člověk ocitne na konci své hospitalizace, jestli se může vrátit do běžného života,“ upřesnil hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Za uplynulých 5 let hasiči nebo policisté použili automatické defibrilátory zhruba devět-set-krát. Počet lidí, které tak přímo zachránili, není stejný; jde o desítky případů. Ne každému je ještě možné pomoci a ne ve všech případech je to také možné technicky; automatický přístroj po připnutí elektrod na lidské tělo sám vyhodnotí, jestli typ srdeční příhody, kterou člověk prodělává, je přesně ten případ, kdy elektronický výboj pomůže. V opačném případě, a těch je celá řada, přístroj další manipulaci s postiženým nedoporučí a je ho nutné předat do péče lékařů.

Defibrilátory mají k dispozici nejen hasiči nebo policisté, ale také horští záchranáři. V předchozí vlně šly přístroje do horských oblastí. Jednak jsou k dispozici hlídkám horských záchranářů, ale také veřejnosti, a to ve speciálních vyhřívaných boxech u vybraných stanic Horské služby po Jizerských horách, konkrétně v Bedřichově a na Jizerce.

Defibrilátory jsou také na dalších odlehlejších místech, kde se v zimě pohybuje hodně lidí, turistů i běžkařů, a hrozí tak riziko srdeční příhody. Přístroje jsou v kioscích na Hřebínku a na Knejpě a jeden je také na Šámalově chatě na Nové Louce.

Spustit audio

Související