Hajní a dobrovolníci na Vrchlabsku se snaží chránit srnčata. Zvěř ohrožují zemědělské stroje

Na pole a louky na Vrchlabsku v těchto dnech vyrážejí hajní i dobrovolníci. Snaží se odtamtud dostat pryč srny a jejich mláďata. Jinak hrozí, že zvířata skončí pod koly nebo sekacími nástavci traktorů.

Myslivci s dobrovolníky proto po polích a loukách rozmisťují nástrahy z chemicky ošetřené dřevité vlny. „Mělo by to fungovat na bázi pachu a mělo by to srny odpudit od toho, aby nevycházely na louky a do jeteliště. Tím pádem by tam neměly naklást srnčata," popsal princip hajný Miroslav Dědek.

Hajní a dobrovolníci na Vrchlabsku vyráží na pole a louky a snaží se zachránit co nejvíc srnčat

Smotky dřevěné hmoty postříkají speciální chemickou látkou přímo na místě, potom je roznesou po poli nebo louce. Důležité je rozmístit speciální látku po celé ploše pole. Neměla by také zmoknout, jinak by nemusela správně fungovat. Rozmisťování nástrah proto myslivci plánují podle předpovědi počasí.

Hajní a dobrovolníci na Vrchlabsku vyráží na pole a louky a snaží se zachránit co nejvíc srnčat

Hajní používají různé způsoby, jak srny a jejich mláďata před sekáním včas vyhnat. Mezi ty nejčastější patří akusticko-světelné plašiče. Ty se musí dávat pár hodin před sekáním, aby splnily svůj účel. „Protože na ten zvuk si srnčí velice rychle zvykne. Tam je třeba, aby to pro ně bylo něco nového a neznámého," doplnil Miroslav Dědek.

Každá snaha hajných a dobrovolníků má podle nich smysl. Miroslav Děděk odhaduje, že v celé republice zemědělci sekáním trávy zlikvidují tak šedesát tisíc srnčích mláďat.

autoři: Kateřina Kohoutová , reČRoL | zdroj: ČRo Hradec Králové
Spustit audio

Související