Gotika jako životní styl. Bylo mi asi 8 let, když jsem podlehl a už mě to nepustilo, říká truhlář

Jako malý kluk chtěl být kastelán na některém z českých hradů. Pak se ale zamiloval do práce se dřevem a nakonec je z něj truhlář. A ne jen tak ledajaký, vyrábí totiž masivní a krásné repliky historického nábytku i kusy gotikou inspirované.

Desítky hoblíků, dlát a dalšího nářadí má ve své dílně truhlář a restaurátor z Huti u Pěnčína Ladislav Sluka. Je známý jako tvůrce masivního gotického nábytku. Období gotiky je pro něj životním stylem, sám i každodenně chodí ve vlastnoručně šitém gotickém oblečení. Jeho nábytek je k vidění na výstavách i hradech nejen v Česku.

Za svou tvorbu získal Ladislav Sluka i titul Mistr rukodělné výroby Libereckého kraje. Naše redaktorka ho sledovala při práci, poslechněte si reportáž.

A jestli chcete na vlastní oči vidět jeho práci, můžete navštívit výstavu Odstíny gotiky v Oblastním muzeum v Chomutově, až do konce ledna je tam přístupná expozice nábytku pana Sluky a textilní tvorby jeho ženy.

A jak se v gotice žije? Ladislav Sluka, jeho paní i dcera byli také hosty Ivety Kalátové v pořadu Dopoledne pod Ještědem, poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Iveta Kalátová , Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související