Geopark Český ráj UNESCO je větší. Které lokality ho nově obohatí?

18. duben 2019 10:20

Unikátní Geopark Český ráj UNESCO se rozšířil o další zajímavé lokality. Například o Skalní sruby Jizery, břidlicové doly v Železném Brodě nebo zlatonosný potok na Novopacku.

Geopark Český ráj UNESCO obohatí další zajímavé lokality. Rozšíření schválila 17. dubna Rada národních geoparků. Důvodem je snaha nasměrovat návštěvníky z nejzatíženějších oblastí Českého ráje například na Hruboskalsku na další geologicky zajímavá místa – na Železnobrodsko, Novopacko a do okolí Mnichova Hradiště.

O jaké další lokality se hranice parku rozšiřují, upřesňuje ředitelka Geoparku Český ráj UNESCO Blanka Nedvědická: „O Železnobrodsko, kde se v lomech poblíž Železného Brodu těžila břidlice, která se používala i jako materiál na střechy chalup. Hranice by měla jít až ke Krásné, kde je naleziště kamene, ze kterého se v neolitu vyráběly kamenné sekyry.“

Do prestižního seznamu evropské sítě geoparků byl geopark Český ráj zařazen v roce 2005. Nově je v něm i Novopacko se svým zlatonosným potokem Zlatnice a vodopády. „Český ráj příliš neoplývá vodopády, protože tam, kde jsou pískovce, se voda velice rychle vsákne. Tam jsou vodopády – takzvaný Novopacký a Sýkornické vodopády,“ říká Jan Mertlík ze Sdružení Český ráj.

Související