Do vod Jizerských hor vysadí deset tisíc plůdků pstruha obecného

Dalších deset tisíc plůdků pstruha obecného vysadí vodohospodáři začátkem příštího týdne na čtyřech tocích v Jizerských horách. Do tamějších vod ho vrací už třináct let.

Pstruzi v minulých desetiletích z Jizerských hor téměř vymizeli kvůli průmyslovým exhalacím z polských a německých elektráren a dalším škodlivinám. Nebyli schopni přežít v příliš kyselé vodě. Především díky odsíření nebo uzavření elektráren se ale životní prostředí i voda zlepšily a pstruzi nyní dokážou v potocích vydržet.

Za dobu trvání projektu už bylo do horských potoků vysazeno přes 100 tisíc plůdků pstruha. „Monitoring prokázal úspěšnost našeho projektu. Například v Hájeném potoce v obci Bílý Potok postiženém v roce 2010 povodní je vidět několik generací pstruha potočního. V pramenné části Černého potoka je zase prokazatelný výtěr vysazeného dvouletého pstruha,“ uvedl vedoucí správy toků z Lesů ČR pro oblast povodí Labe Tomáš Sajdl.

Příští týden v pondělí vodohospodáři z Lesů ČR spolu s rybáři a zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny vysadí plůdky do bystřin a tůní, ve kterých se nerybaří a které spravují Lesy ČR. „Od frýdlantských sádek všichni ráno vyrazí k Černé Smědé, Černému a Včelímu potoku a k revitalizovanému úseku toku Malé Jeřice,“ vyjmenovala mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související