Firma Jablotron zablokovala datové služby v Rusku a Bělorusku

2. březen 2022 08:54, aktualizováno

Více než osm tisíc uživatelů dostane oznámení o vypnutí služby spolu se zprávou, že Jablotron považuje vojenskou agresi vůči Ukrajině za zločin. Součástí blokace je také odpojení ruských a běloruských uživatelů od pultů centrální ochrany.

Firma Jablotron zablokovala datové služby pro uživatele v Rusku a Bělorusku. Oznámil to zakladatel firmy Dalibor Dědek.

Tisková zpráva firmy Jablotron:

Sankce Jablotronu vůči Rusku

Jablonec nad Nisou, 1. března 2022

Firma Jablotron, přední evropský výrobce alarmů, zablokoval datové služby pro uživatele v Rusku a Bělorusku. Chce tak burcovat ruskou veřejnost proti Putinovi a jeho lidem.

Kromě zastavení prodeje do Ruska a Běloruska zablokuje Jablotron datové služby pro své už dříve namontované výrobky v těchto zemích. V praxi to znamená, že více než 8 tisíc uživatelů dostane notifikaci o vypnutí služby s vysvětlením, že Jablotron považuje vojenskou agresi vůči Ukrajině za zločin. Vyzývá Rusy, aby nevěřili Putinovi, a snaží se je burcovat k odporu. Zároveň dojde k zastavení transferu dat z alarmů na 60 pultů centrální ochrany v Rusku.

„Jsem si vědom, že tento krok nemůže situaci zvrátit,“ říká Dalibor Dědek, zakladatel firmy, a dodává: „Když mi bylo 11, tak naši zemi obsadily ruské tanky. Nic podobného už bych nechtěl zažít. Proto nesmíme jen nadávat a starat se o uprchlíky. Musíme udělat všechno, co by mohlo agresora zastavit.“

***

Společnost má už první reakce od klientů. Podle další tiskové zprávy přišlo v odezvě na prohlášení o vypnutí služeb uživatelům v Rusku do Jablotronu několik set nespokojených až nenávistných a agresivních reakcí na vypnutí služeb v Rusku.

Společnost vydala stanovisko, které bude rozesílat všem uživatelům v Rusku a v jehož duchu bude jednat s těmi, kdo volají.

autoři: Jana Švecová , reČRoL | zdroj: Společnost Jablotron
Spustit audio

Související