Dvě disidentské jednoaktovky za večer. Audience Václava Havla a Příjem Jiřího Dienstbiera u Šaldů

Liberecké divadlo uvede 17. února 2023 v jednom večeru dvě disidentská představení. Jednoaktovky Audience Václava Havla a a úplně poprvé Příjem Jiřího Dienstbiera.

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy přichystalo premiéru dvou disidentských jednoaktovek v jednom společném večeru. Divákům představí Audienci Václava Havla, inspirovanou autorovým životem. Druhá aktovka s názvem Příjem je z pera Havlova dlouholetého disidentského souputníka Jiřího Dienstbiera.

Audience o disidentu Ferdinandu Vaňkovi a jeho nadřízeném v pivovaru Sládkovi upozorňuje na absurditu života v době komunistické totality. Dienstbierův Příjem na ni dějově navazuje, když se obě postavy setkají ve vězení.

Představení s sebou nese i jedno prvenství. S hrou Příjem se lidé zatím mohli seznámit jen ve formě scénického čtení nebo rozhlasové hry. Režisér Břetislav Rychlík obě inscenace spojil s dobovými audionahrávkami, projekcí fotografií i verši Ivana Martina Jirouse Labutí písně.

Vychází z autentické příhody, která se v roce 1984 stala v Liberci. Disident Jiří Gruntorád verše Ivana Martina Jirouse propašoval z valdického vězení a na chodbě libereckého soudu je polibkem předal disidentce Daně Němcové.

Na zkoušce představení natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související