Největší drogová kauza severních Čech je u soudu. Mezinárodní gang měl mít velkosklad v Liberci

14. únor 2024 08:48

V liberecké části mezinárodní kauzy je obžalováno celkem 11 lidí a jedna firma. Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové obžalovaní tvořili organizovanou skupinu, která se podílela na pašování drog z Jižní Ameriky a Blízkého Východu do Evropy.

Čtěte také

Za přísných bezpečnostních opatření začalo v úterý 13. února 2024 u Krajského soudu v Liberci projednávání rozsáhlého případu pašování drog. Obžalobě čelí skupina lidí, která podle spisu do Česka pašovala kokain a hašiš v hodnotě několika miliard korun.

V Liberci měl být sklad, ve kterém pachatelé drogy přechovávali. Z něj je potom měli šířit do dalších zemí Evropy. Podle obžaloby šlo přes libereckou větev přes tunu kokainu a 3,5 tuny hašiše. Drogy přitom měli pachatelé promyšleně schovávat například v upravených autech nebo v banánech.

Před soudem 13. února stanulo deset obžalovaných. Hlavní obžalovaný Vilém Kováč je na útěku a policie po něm pátrá. U soudu taky zaznělo, že zřejmě věděl o tom, že ho policie stíhá.

Obhájce Kováče před soudem přednesl prohlášení, které mu obžalovaný zaslal e-mailem. Popisoval v něm domnělou podjatost soudců a údajný policejní nátlak na něj i na jeho družku, která je v této kauze stíhaná vazebně. Vinu odmítl.

Dopoledne státní zástupkyně četla obžalobu a odpoledne začal výslech obžalovaných. První z nich se před soudem přiznal. Případ je rozsáhlý a figurují v něm lidé z různých zemí. Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové jde o největší drogovou kauzu v severních Čechách.

V roce 2022 policie v této kauze zadržela celkem 44 lidí z devíti evropských zemí a taky ze Spojených států. Hlavní zadavatel nelegálních zakázek je cizinec a aktuálně je ve vazbě v Německu. Podle policie domlouval pašování kokainu přímo z Jižní Ameriky a hašiše z Blízkého východu. Podle obžaloby měl hlavní obžalovaný v Česku, Vilém Kováč, vazby na různé zločinecké skupiny ze zahraničí.

Spustit audio

Související