Dušičky

V některých obcích v Pojizeří se u příležitosti svátků zemřelých peklo pečivo, které mělo souvislost s kultem mrtvých. Nazývalo se „dušičky“ nebo „kosti“. Pečivo ve tvaru zkřížených kostí, pletenců, bochánků a rohlíků se vyrábělo jak z těsta chlebového, tak z těsta bílého z pšeničné mouky.

Donášelo se vedle jiných pokrmů, například vajec, na hroby zemřelých, obdarovávali se jím pocestní, žebráci u kostela a chudáci. Někde se podávalo jako poslední chod oběda.

Toto pečivo také dostávaly děti, které na svátek Všech svatých chodily po koledě – „po rohlíkách“. Rohlíky byly různé kvality a velikosti. Byly plněné povidly, tvarohem nebo mákem. Pekly se hodně velké a každý koledník směl dostat vždy jen jeden. Lidé věřili, že čím více dětí obdarují, tím větší bude v příštím roce úroda.

Suroviny na dušičky:
1/2 kg mouky
3 dkg másla
4 dkg cukru
1 vejce
2 žloutky
trocha mléka, tuk

Postup:

1) Všechny přísady vložíme do misky a zaděláme tužší těsto.
2) Těsto dobře vypracujeme, vyválíme z něho válečky, které nakrájíme na cca 5 cm.

3) Konce válečků vytvarujeme do tvaru kostí. Kosti vložíme do nádoby s rozpáleným tukem a smažíme dorůžova.

4) Po usmažení je posypeme cukrem.

Dobrou chuť a pohodové Dušičky vám přeje Vladimíra Jakouběová a Český rozhlas Liberec!