Doučovací pohotovost. Novinku pro školáky zavádějí v Jablonci nad Nisou

13. září 2019 14:27

V Jablonci nad Nisou zavádějí od příštího týdne novinku pro školáky. Na speciální pohotovostní linku budou moci volat žáci i jejich rodiče.

Možná to taky znáte – vaše děti nebo vnoučata si nevědí rady s domácím úkolem ze školy a obrátí se na vás. Vy ale také třeba nevíte, jak konkrétní úlohu vyřešit. V Jablonci nad Nisou se proto rozhodli zavést takzvanou Doučovací pohotovost.

Od pondělí 16. září budou moci děti nebo jejich rodiče volat na speciální linku, a to každý všední den od 17 do 20 hodin. Číslo najdou na webu města, ve školách, ale také na plakátech po městě nebo v ordinacích dětských lékařů. Službu zaštiťuje tamní Domov dětí a mládeže Vikýř.

Doučovací pohotovost

Na lince bude připravena poradit vždy jedna ze tří učitelek, se kterými se město zatím domluvilo. „Budeme snažit dětem nikoli vypočítávat příklady a diktovat angličtinu, ale spíše je navést nebo jim ukázat správnou cestu, jak k řešení dojít,“ vysvětluje učitelka Monika Kulhánková.

Služba je zdarma, poskytuje ji město, ale telefonní hovory budou klasicky zpoplatněné podle toho, jak to mají volající nastaveno v tarifu od svého operátora. V budoucnu se možná ještě rozšíří o možnost posílání fotodokumentace prostřednictvím mobilních aplikací, protože ne každá úloha se dá dobře popsat slovy, říká Martina Šípková, ředitelka Domova dětí a mládeže Vikýř.

Testovací provoz Doučovací pohotovosti bude v Jablonci trvat do konce roku, aby se zjistilo, jestli je o službu zájem. Poté se znovu sejde komise pro vzdělávání společně s učitelkami, které budou na telefonu dětem s úkoly pomáhat, a domluví se, jakým způsobem to bude probíhat dál.

Spustit audio

Související