Dobrovolníci uklízeli odpadky v okolí řeky Jizery. Zapojily se i děti ze základních škol

10. říjen 2022

V okolí řeky Jizery bylo v pátek 7. a v sobotu 8. října 2022 možné narazit na dobrovolníky, kteří tam sbírali odpadky. Do úklidu v rámci akce Čistá řeka Jizera se zapojily i některé základní školy.

Čtěte také

Redaktorka Johana Tománková se v pátek setkala s dětmi z 5. A základní školy v Železné Broděm jejich třídní učitelkou Michaelou Sáblovou a vychovatelem Jakubem Hlubučkem. V okolí řeky děti našly třeba jízdní kolo i část auta.

Akce Čistá řeka Jizera se v roce2022 koná už popáté a podle ředitele Jindřicha Hlavatého, z pořádající neziskové organizace Čistá řeka Jizera, má akce pro děti i výchovný účinek. „Je na nich vidět, že výchovný účinek je znát. Protože to vnímají už i sami jinak, a co říkají, tak sami upozorní na to, že v přírodě je někde odpad,“ popsal.

Všem dobrovolníkům poskytují úklidové pomůcky, například rukavice a igelitové tašky, společnost Čistá řeka Jizera a tamní akční spolek Achát. „My se zapojujeme do Čisté řeky Jizery od prvního ročníku a to tak, že dětem k pomůckám, které nám poskytuje Jindra Hlavatý, ještě přidáváme nějakou sladkou odměnu, pitíčka a také placky,“ upřesnila koordinátorka Achátu Andrea Černá.

Úklid se koná v říjnu, děti i jejich učitelky vypadaly poněkud vymrzlé. „Děláme to na podzim, protože Jizera teče z hor a při jarním tání by voda ten odpad vzala a odteklo by to až do moře,“ vysvětlil Jindřich Hlavatý.

Některé dobrovolnické skupiny sbíraly odpadky i přímo z vody na lodích. Poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.