Do čištění Jizery se zapojilo přes dva tisíce dobrovolníků

14. říjen 2018

Řeka Jizera bývala symbolem čistoty. S rozvojem turistiky, vodních sportů a cyklistiky ale v řece a jejím okolí výrazně přibylo odpadků. Několik lidí proto zorganizovalo po celém toku řeky velký dvoudenní úklid.

„Stejně jako se čistí Jizerské hory, tak se již několik let čistí některé řeky, Sázav, Ohře. A já, protože mám Jizerské hory a Jizeru rád, tak jsem si řekl, že by stálo za to vyčistit i tu Jizeru,“ popsal zrod akce jeden z jejích organizátorů Jindřich Hlavatý.

Dvoudenní čištění Jizery proběhlo od Harrachova po Starou Boleslav

Akce Čistá Jizera oslovila na 2000 lidí od Harrachova až po obec Káraný, u které se Jizera vlévá do Labe. Řeku po celé délce rozdělili pořadatelé na osm úseků, které si mezi sebou rozdělili dobrovolníci. Hromadný úklid proběhl v pátek a v sobotu.

Pořadatelé jim zapůjčili potřebnou výbavu a organizovali také svoz pytlů s odpadky. Lidé sbírali nejen na březích řeky, ale ve splavných částech řeky sbírali odpad přímo z hladiny.

Jizera je zase na čas o něco čistší

V Železném Brodě se do prvního ročníku akce Čistá řeka Jizera zapojili školáci ze čtvrté třídy tamní základní školy.

 „Odezva byla nadšení, radost. Prostě děti v tomhle věku ještě chtějí pomáhat,“ konstatovala učitelka Ilona Podnarová, „máme úplně všechno. Máme všechno, co jsme dostali. Rukavice, odpadkové pytle,  provázky, igelitky a odznáčky mají, aby byly vidět.“

Na nebezpečný odpad měli sběrači speciální kleště i nádoby

Se sběrem nebezpečného odpadu, například nalezených injekčních stříkaček, pomáhali dětem dospělí se speciálními kleštěmi a nádobami.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio