Dny lidové architektury: Vesnická stavení ožijí a nabídnou kulturní program

21. červenec 2018 06:30

Sklářský památník v Kristiánově v Jizerských se dnes 21. července a zítra 22. července zapojuje do Dnů lidové architektury.

Pro veřejnost bude v bývalé sklárně nazývané Liščí bouda připravený program, děti budou moct například skládat model osady nebo hledat poklad.

Z významné sklářské osady zbyla jen Liščí bouda. Stojí v lesích Jizerských hor

Nejzářnější změnou je nová střecha ze štípaneho šindelu

Uprostřed hlubokých lesů Jizerských hor byla roku 1775 založena sklářská osada Kristiánov, která se stala klíčem k srdci Jizerských hor. Otvírá nejen brány k poznání krajiny, ale i její historie. Cesta se dá zvládnout pouze pěšky nebo na kole. Na nejbližší parkoviště na Nové Louce je to asi 2,5 kilometru.

Do vesnických stavení budou lidé moct zavítat po celém kraji. Otevřená bude například Vísecká rychta v Kravařích na Českolipsku nebo Boučkův statek v Malé Skále na Jablonecku.

Dny lidové architektury mohou lidé letos navštívit už popáté. Akce má zájemcům představit architekturu, která je typická pro severočeský venkov.

„Slavnostní zahájení Dnů lidové architektury v Libereckém kraji se uskuteční v sobotu 21. července v Beranově hostinci v Trávníčku. Zpřístupněny budou objekty jako například Boučkův statek na Malé Skále, Zelená dřevěnka v Semilech nebo Vísecká rychta v Kravařích,“ říká mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Vísecká rychta v Kravařích
autor: sas
Spustit audio