Divadelní premiéra na konci prázdnin: Blbec k večeři

Francois Pignon tráví stovky hodin lepením modelů pamětihodností ze sirek. A taky o jejich tvorbě dokáže stovky hodin zaujatě vyprávět. A tím si vyslouží účast v soutěži o největšího hlupáka.

Liberecké Šaldovo divadlo představí v pátek 28. srpna první a v neděli 30. srpna druhou premiéru inscenace Francise Vebera Blbec k večeři. Francouzská komedie si bere na paškál lidskou povrchnost a škodolibost. Známá je například i ze stejnojmenného filmového zpracování, které v roce 1999 získalo hned tři ceny César. V Liberci měla mít činohra premiéra původně v dubnu, kvůli koronaviru se hraje až nyní.

Francouzskou komedii uvádí liberecké divadlo vůbec poprvé, režíruje ji Šimon Dominik. Zdánlivě nevděčná role na večeři pozvaného blbce Françoise Pignona patří v Liberci Ondřeji Kolínovi. Ten je sice o generaci mladší, než předpokládá předloha inscenace, diváci to ale patrně ani nepostřehnou. Martin Polách jako nakladatel Brochant si příběh před zkoušením osvěžil zhlédnutím filmu a věří, že diváky liberecké podání zaujme.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související