Deváťáci v České Lípě se seznamují s povoláními

V České Lípě deváťákům při výběru povolání pomůže akce, kde se seznámí s profesemi několika firem. Do zítra 10. listopadu pořádá Svaz průmyslu a dopravy ve spolupráci s vybranými zaměstnavateli akci s názvem Živá knihovna povolání. Ta seznámí žáky posledních ročníků základních škol s reálnou praxí.

Školákům se představilo třináct firem nejen z Českolipska, ale například i z Jablonecka a často nevšední formou prezentovali zaměstnavatelé jednotlivá povolání. V kulturním domě tak měly děti možnost podívat se, jak se na průmyslovém stroji šije třeba autosedačka, nebo s jakými nástroji pracuje zdravotní sestra.

Děti mohly zjistit, co obnáší práce technologa ve sklárně, konstruktéra, nebo technika kvality. Nechyběl ani robot, který před návštěvníky manipuloval barevnými kostkami, a přiblížil tak práci technicky vzdělaných lidí právě kolem robotiky. Před kulturním domem pak byla možnost v dálkovém autobusu zjistit něco o práci řidiče autobusu, nebo u stavební firmy mrknout na bagr a seznámit se s prací na stavbě.

V České Lípě na akci Živá knihovna povolání deváťáky zaujal hlavně robot

Akci pořádá Svaz průmyslu a dopravy, společně s městem a zaměstnavateli a má za cíl podpořit technické vzdělávání a motivovat děti ke studiu technických oborů. Podle Naděždy Vojtíškové ze Svazu průmyslu a dopravy jde o to, aby nestudovaly obroy, po kterých skončí na úřadu práce. Podle ní je důležité, aby se zaměřily na technické obory, pro které je v Libereckém kraji uplatnění.

Živá knihovna povolání pokračuje v České Lípě i zítra dopoledne – 10. 11. od 8:30 do přibližně 12:30.

Dívčí část příchozích zajímaly jiné obory než kluky
Spustit audio