Děti z Liberce dnes čekají školní zápisy

25. duben 2019 09:05

K zápisu do základních škol by dnes 25. dubna mělo v Liberci přijít asi 1 300 dětí. Od září pak nastoupí do prvních tříd. Město věří, že pro ně místa budou, i když administrativně jich je víc než počet míst ve třídách.

Počet míst ve školách bývá problém, ale podle města se počty žáků snižují. Míst je aktuálně přes 1150 a počet dětí sice papírově dosahuje asi 1300, ale reálně přesáhne zhruba tisíc.

Se zápisem prvňáků do škol v Liberci nově rodičům pomůže „zápisový web“

Školačka, školák, dítě, matka, rodina

Ode dneška 8. dubna mohou rodiče v Liberci využívat webové stránky, které pomohou s přihlášením dětí do školy. Na takzvaném předzápisovém portálu mohou vyplnit a vytisknout přihlášku k zápisu.

Podle libereckého radního pro školství Ivana Langra za Starosty pro Liberecký kraj totiž statistiky zkreslují: „Přestože registry obyvatel počítají s nějakým číslem 1041 plus když připočítám odklady – dvě stovky dětí, tak jsme na necelých třinácti stech. Na druhou stranu víme, že ty registry jsou velmi nepřesné. V posledních dvou letech to číslo nesedělo o zhruba dvě stovky dětí.“ V České Lípě, Turnově nebo Jablonci nad Nisou už mají zápisy do základních škol za sebou.

Možnost rezervovat čas zápisu

Po loňské zkušenosti Liberec i letos využil při zápisech elektronický portál. Rodiče si tam můžou dopředu vyplnit a vytisknout přihlášku, kterou pak odevzdají dnes s dalšími dokumenty při zápisu.

Portál se otevřel 8. dubna a je přístupný přes webové stránky města. Rodiče si taky mohli rezervovat konkrétní čas zápisu, aby ve škole nemuseli čekat ve frontě. Rodiče mohou v Liberci přihlásit své dítě na jakoukoliv základní školu.

Místo je ale garantované jen ve škole, která je pro ně spádová. Ten seznam ve spojení s trvalým bydlištěm určuje městská takzvaná spádová vyhláška. Ta je letos oproti jiným letům beze změny.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související