Se zápisem prvňáků do škol v Liberci nově rodičům pomůže „zápisový web“

8. duben 2019 14:39

Ode dneška 8. dubna mohou rodiče v Liberci využívat webové stránky, které pomohou s přihlášením dětí do školy. Na takzvaném předzápisovém portálu mohou vyplnit a vytisknout přihlášku k zápisu.

Rodiče budoucích žáků prvních tříd někdy řeší, na jakou základní školu děti přihlásit a jak moc dopředu to dělat. Právě v tom může portál poradit a pomoci. Kromě nutných formulářů tam najdou i další informace, říká liberecký náměstek pro školství Ivan Langr zvolený za Starosty pro Liberecký kraj: „Najdou tam naprosto všechno – počty míst v dané škole, mohou si najít ulici, ve které bydlí – do jakého spádu patří, mohou si tam vyplnit přihlášku, kterou v den zápisu zanesou na vybranou základní školu.“

Místo garantuje spádová škola

V praxi rodiče mohou přihlásit své dítě na jakoukoliv základní školu. Místo ale mají garantované v takzvané spádové škole. Tedy tam, kam by se měli hlásit děti s trvalým bydlištěm v určité lokalitě – a tam mají stoprocentní garanci přijetí, jak už jsme zmínili. K určení, kam kdo patří, slouží spádová vyhláška.

V předchozích letech Liberec každoročně spádové obvody měnil, protože se obával, že děti nezískají místo v určené škole, že kapacita stačit nebude. Ale pak vyšlo najevo, že čísla v registrech obyvatel nejsou úplně přesná a k zápisu chodí méně dětí, než je vidět ze statistik. Letos se tedy nebude nic měnit. Obvody, které platily minulý rok, platí i letos. V praxi ale může docházet i k takzvané spádové turistice. Některé školy jsou totiž žádanější než jiné. Rodiče pak účelově mění trvalé bydliště.

Ředitelům škol by měl předzápisový usnadnit administrativu, protože tam jsou i veškeré formuláře. Liberecká radnice má podle náměstka Langra pozitivní zpětnou vazbu od škol.

autor: Jan Charvát
Spustit audio