Většina rodičů dává pravidelně na sociální sítě fotky dětí. Pro ty to může být nebezpečné

20. leden 2019

Podle výzkumu projektu E-Bezpečí zveřejňují pravidelně snímky svých dětí téměř čtyři pětiny rodičů. Především pro dospívající děti to může být ponižující a nebezpečné.

„Poslední jsem tam určitě dala nedávno. Syn měl narozeniny, takže byla narozeninová s dortem,“ loví v paměti nad svým facebookovým profilem maminka Radka, kdy se naposledy pochlubila fotkou svého devítiletého syna.

Pokud byl syn malinkatý, tak mám pocit, že jsem dávala každý den fotku, když se pokaždé jinak zasmál. Potom jsem to už opravdu omezila,“ popisuje Českému rozhlasu. Na vině byla jedna zkušenost. „Mojí kamarádky a její dcery s určitým pánem, který opravdu zneužil po internetu tu dívenku,“ vysvětluje.

V průzkumu projektu E-Bezpečí, který se týkal rodičů, téměř 75 procent z celkem 1093 dotázaných odpovědělo, že na sociálních sítích zveřejňuje fotky svých dětí. Dalších pět procent je navíc sdílí tak, že je může vidět kdokoli, nikoli jen „přátelé“.

Přibližně šedesát procent z rodičů pak snímek dítěte někomu poslalo e-mailem nebo prostřednictvím komunikačního programu, jako je například Skype.

Zesměšňování spolužáky

Hranice mezi přirozenou touhou pochlubit se pokroky a úspěchy svých dětí a nebezpečím zneužití sdílených informací je podle zástupce vedoucího projektu Reného Szotkowského velmi křehká.

„Označuje nadměrné používání sociálních médií, obecně internetových služeb, rodiči, kteří sdílí obsah, ve kterém figurují i jejich vlastní děti,“ vysvětluje význam pojmu sharenting.

„Prvním bodem, kdy už je to za hranou, je, že už to začíná vadit dětem,“ dodává Szotkowský.

Jako terénní pracovník projektu E-Bezpečí se s problémem sharentingu poprvé setkal při práci v jedné základní škole, a to zhruba před půl rokem, kdy je po besedě požádaly dvě děti o pomoc. „Jednalo se o prenatální profily a blogy těchto dětí, kdy dětem začalo vadit, že tam mají nasdílené fotografie, které začínají používat spolužáci k zesměšňování,“ přibližuje.

Rodičům radí, aby si dobře rozmysleli, co o svém dítěti na sociálních sítích zveřejní. Čím méně, tím podle něj lépe. Rovněž by se měli svých potomků zeptat, jestli se zveřejněním souhlasí.

A také by měli při sdílení fotografií a videí víc myslet na děti a jejich budoucnost.

autor: Blanka Mazalová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka