Den s Veselou vědou: Vyrobte si s dětmi sýr nebo sopku

30. červen 2020

Školní rok oficiálně skončil, i když byl kvůli koronaviru atypický, a žáci se těší na prázdniny. Někteří si ale budou dobrovolně užívat s fyzikou a chemií, respektive fyzikálními a chemickými pokusy, prostřednictvím Veselé vědy, která o prázdninách pořádá příměstské tábory.

Začínají letní prázdniny. Školáci odložili učebnice matematiky, fyziky či chemie a těší se na dny volna. Někteří se ale budou dobrovolně zabývat fyzikou či chemií na příměstských táborech Veselé vědy. Jak takové lekce/pokusy probíhají, přiblížila zakladatelka Veselé vědy Martina Fialová, absolventka Přírodovědecké fakulty v Praze, poslechněte si to.

Jakub Marvan při natáčení s Martinou Fialovou

Výroba sýru

Zkusili jste si někdy doma vyrobit sýr? Třeba vás bude inspirovat jedenáctiletá „veselá vědkyně" Róza Fialová, pro které jsou pokusy zábava a která se do výroby sýru pustila. Zkusíte to také?

Výbuch sopky

Jedním z nejoblíbenějších pokusů dětí zapojených ve Veselé vědě je demonstrace výbuchu sopky. Potřebujete k tomu ocet a jedlou sodu a možná vás bude inspirovat k prázdninovému pokusu s vašimi dětmi nebo vnoučaty.

autor: Jakub Marvan
Spustit audio

Související