Děláme radost, vysvětluje vedoucí projektu Kola dětem

18. prosinec 2023 14:39

Pamatujete si svoje první kolo? Možná jste ho dostali od někoho z rodiny. Některým dětem ho ale nemá kdo koupit. Pět z nich přesto poslední předvánoční neděli kolo dostalo.

Čtěte také

„Děláme radost dětem tím, že jim dáváme kola,“ představuje projekt Kola dětem jeho vedoucí Andrea Radová. Předání se uskutečnilo v neděli 18. prosince 2023 na Základní škole v Lučanech nad Nisou.

Některým dětem rodiče z finančních důvodů kolo koupit nemůžou, a právě jim pomáhá organizace Kola dětem. „Ty rodiny sice mají finanční problémy, ale pořád fungují,“ upřesňuje Radová.

S výběrem pomáhal ředitel lučanské základní školy Martin Würz. „V prvé řadě jsme oslovili rodiny, kde nejsou dobré sociální podmínky, nebo se třeba starají o někoho z prarodičů. Často jsou to početné rodiny, nebo rodiny pěstounské. Podmínkou taky bylo, aby děti žádné kolo neměly,“ vysvětluje Würz, podle čeho děti vybíral.

Jak na kola reagovaly samotné děti? Proč se někdo rozhodne cizímu dítěti zaplatit nové kolo? A jaké jsou příběhy některých rodin? Poslechněte si reportáž Patrika Fišera.

autor: Patrik Fišer
Spustit audio

Související