Cukroví z bílého máku
Lucie ukazuje svou moc – neb nám dává delší noc. A my tohoto prodloužení večerního času můžeme využít k pečení cukroví – budeme mít více klidu v kuchyni, a když si pustíme rádio, půjde nám to samo.
Upečeme si cukroví „ze za Kopce“ – tak se v Liberci říkalo Českodubsku a budou to Kolečka z bílého máku. Dříve se tu všude hodně pěstoval, dnes ho musíme shánět v prodejnách zdravého výživy anebo ho nahradit mletými oloupanými mandlemi.
Ingredience:
10 dkg bílého máku
14 dkg cukru
40 dkg hladké mouky
28 dkg tuku
1 vejce
Máslo a cukr utřeme do pěny, přidáme umletý mák, mouku a zpracujeme těsto. Z těsta vyválíme plát a z něho vykrajujeme větší kolečka. Přeložíme na vymazaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě. Upečené slepujeme máslovým krémem a poléváme polevou.
Krém:
12 dkg másla
10 dkg cukru
2 lžíce vařené kávy
1 žloutek
Máslo utřeme s cukrem a žloutkem, přidáme 2 lžíce vařené kávy a dobře utřeme.
Bílá poleva:
3 bílky
20 dkg prosátého moučkového cukru
lžíce citrónové šťávy
Bílky s prosátým moučkovým cukrem a lžičkou citrónové šťávy a v porcelánové míse třeme přibližně 1/2 hodiny. Poleva musí být hustá a lesklá.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka