Co si letos včely navařily, to si taky snědly. Medu bude méně, říká včelař

Říká se, že jak silné jde včelstvo do zimy, tak silné jde do jara. Čím se liší dlouhověké zimní včely od včel letních, v čem jsou výjimečné a jak je zaopatřit, aby přežily zimu? Hostem Dopoledne pod Ještědem byl včelař Tomáš Moravec.

Včelař Tomáš Moravec ve studiu Českého rozhlasu Liberec

„Letošní sezóna byla velmi zvláštní, co jsem hovořil s pamětníky, kteří včelaří 30 až 50 let, tak nikdo z nich takovou sezónu nepamatuje,“ říká pan Moravec. „Měli jsme krásné a velmi jaro, včely nanosily poměrně dost jarního, toho prvního nektarového medu, který byl dokonce letos zvláštní tím, že v něm bylo hodně javoru. Letos bylo sice jaro příjemné, pak ale přišlo takové zvláštní období, 3 dny hezky, 3 dny pršelo a včely si něco málo přinesly a v těch deštivých dnech to snědly. A protože po deštích byl nektar naředěný, jedli ho víc a medu moc nezbylo.  Obávám se tedy, že včelaři, kteří letos v létě nepřikrmovali, tak budou mít problémy se zazimováním včelstev. Už mám první zprávy, že tu a tam někomu včelstva padla. Když neměli v létě co jíst, nevytvářely zimní generaci,“ vysvětluje.

Kvalita medu záleží na tom, jakou péči včelař včelám dá. Jak na to a jak poznat kvalitní med například v obchodě? Každý med na nějakou charakteristickou chuť a vůni, jaký je ten nej, alespoň podle včelaře? A jaký je rozdíl mezi letními a zimními včelami? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související