Cibulová i okurková marmeláda. Kunratická JamParáda lámala rekordy

Stovky mističek s marmeládami vítaly o uplynulém víkendu návštěvníky kunratického kulturního domu. Na Frýdlantsku probíhala již čtvrtá a opět rekordní Kunratická JamParáda. Odborná porota svoji hodnotitelskou práci odvedla již ve čtvrtek a v pátek, sobota 5. listopadu patřila laickým ochutnávačům. Přestože měli na ochutnávání dvě hodiny, všech 451 vzorků nezvládl snad nikdo.

Každý z návštěvníků u vchodu obdržel tři hlasovací terčíky, které pak mohl vylepit na obří hlasovací tabuli. Rozhodnout se v daném množství nebylo jednoduché, a tak řada návštěvníků působila na první pohled nerozhodně. Znalci, třeba jako Kateřina Čápová, šli najisto. „Sama marmelády vařím, tak si leccos dokážu představit. Vybírám si na ochutnání takové složitější kombinace a variace. Třeba uvařit dobrou dýňovou marmeládu není jednoduché,“ svěřila se Kateřina Čápová.

Kunratická JamParáda 2016

Nelehký úkol ochutnat všechny vzorky měla pětice porotců, mezi nimiž byla i Hana Poděbradská. Manželka duchovního otce JamParády Jiřího Poděbradského zaskočila za nemocného porotce. „Nejvíce jsem si pochutnala na jednoduchých, čistých marmeládách z domácích surovin. A co mě překvapilo? Tak třeba cibulová a pak nějaké exotické,“ shrnula Poděbradská svůj sladký zážitek, který by ale raději vícekrát neopakovala.

Lidé mohli ochutnat z více než čtyř set vzorků

Vaření marmelád není jen doménou žen, jak by se na první pohled mohlo zdát. Výborně si vedli i muži. Třeba Václav Kuncl z Frýdlantu si během vyhlašování jednotlivých kategorií došel pro celkem tři ocenění v podobě diplomu a slisovaných zavařovacích sklenic, čímž překonal své úspěchy z předchozích ročníků.

Kompletní výsledky najdete zde.

Spustit audio