Chcete si pořídit psa? Pozor na podvodníky

11. červen 2020 11:14

Policie v Libereckém kraji varuje před nákupem psů na inzerát. Aktuálně řeší dva případy, kdy se lidé stali obětí podvodu.

Pachatelé po nich požadovali zaplatit úhradu předem na bankovní účet, zvířata ale nikdy nedodali. V jednom případě se obětí stal muž a v dalším žena, kterou podvodník připravil o 40 tisíc korun. Podobný případ teď řeší i policie na Náchodsku. Lidé by podle ní neměli reagovat na nabídky podezřelých inzerátů hlavně na internetu a v žádném případě za zboží platit předem.

Jak postupovat při nákupu na inzerát:

  • Vždy si ověřte, zda je prodejce certifikovaný a jaké jsou na něho recenze. Zároveň buďte na pozoru, pokud s vámi někdo komunikuje prostřednictvím jiných telefonních čísel, než která jsou zapsaná na internetových stránkách, mají jiné telefonní předvolby, komunikují v cizím jazyce.
  • Případnou komunikaci si vždy zálohujte.
  • Neposílejte nikomu platby předem.
  • Neposílejte nikomu informace ze svých osobních dokladů nebo čísla bankovních účtů či specifická čísla platebních karet.
  • Nepodléhejte tlaku prodejců, kteří vás tlačí do rychlého, zmatečného, netransparentního převodu nebo zaslání peněz. Vy jste kupující, jsou to vaše peníze, nezbavujte se jich tak jednoduše!!
  • Vždy se tedy raději obraťte na prodejce, které znáte, kteří jsou ověření a certifikovaní, a o nichž jste si zjistili veškeré potřebné informace.

V případě prodeje zvířat využívejte řádně zapsané chovné stanice, které nabízejí zvířata s jasným původem a jejichž pracovníci vám jsou schopni zajistit nejen předvedení zvířete, ale například vám dokladovat nezbytná veterinární vyšetření, vydat vám kupní smlouvu a další důležité dokumenty. 

Pokud také stali terčem podvodníka, obraťte se na linku 158 nebo na kterékoliv obvodní oddělení Policie České republiky.

Zdroj: Krajské policejní ředitelství Libereckého kraje

autor: Tomáš Tesař | zdroj: Krajské policejní ředitelství Libereckého kraje
Spustit audio

Související