Chcete se o nemocné nebo imobilní členy rodiny starat doma? Víme, kde vám půjčí zdravotnické pomůcky

Už více než 15 let funguje v Nové Pace zapsaný ústav Život bez bariér, který pomáhá zdravotně postiženým a seniorům. Zvláště v této době, kdy je lepší zůstat doma, se může hodit služba rozsáhlé půjčovny kompenzačních a rehabilitačních pomůcek. Jak půjčovna funguje, se vydal zjistit redaktor Jaroslav Hoření za ředitelkou Života bez bariér Jitkou Fučíkovou.

Léčit se a rehabilitovat v domácím prostředí s rodinou kolem sebe je velmi prospěšné pro zlepšení zdravotního a psychického stavu seniorů, lidí po úrazu nebo lidí se zdravotním postižením. K tomu je ale potřeba řada zdravotních pomůcek, které nejsou zrovna levné. Naštěstí existují jejich půjčovny. Jednu z největších a dobře přístupných zájemcům ze Semilska provozuje novopacký Život bez bariér.

„Zájemce si vybere, kterou z pomůcek by potřeboval, náš koordinátor mu poradí a ukáže, jak s pomůckou pracovat. Sepíšeme smlouvu, pomůcky půjčujeme za opravdu symbolickou částku, víme, že doba je složitá. A můžeme i přijet ke klientovi domů a pomůcku nainstalovat,“ popsala ředitelka stacionáře Jitka Fučíková. A co všechno si lze půjčit? Poslechněte si reportáž.

Novopackou půjčovnu pomůcek najdete v denním stacionáři Život bez Bariér Nová Paka u bývalého kláštera.

Spustit audio

Související