Chcete bydlet „v ráji“? Turnovská radnice připravuje prodej parcel pro rodinné domy

13. srpen 2020 08:58

Město v srdci Českého ráje má připravené tři lokality, nabízet je bude v září.

Turnovská radnice v září spustí prodej volných parcel pro výstavbu rodinných domů. Moc jich už ale nemá. Tři parcely chce prodávat v lokalitě na Hruštici v Károvsku a jednu nabízí také v Brigádnické ulici. V Hruštici jde o poslední volné pozemky, zbylých asi dvacet, které se tam pro výstavbu domů připravují, mají v režii soukromí investoři, kteří si také určují ceny.

Turnov si při prodeji svých pozemků klade pravidla, kupující musejí dům postavit a zkolaudovat do čtyř let, aby se s parcelami dál nespekulovalo a aby k nim mohlo město také dodělat silnice. Parcely bude nabízet v dražbě, cenu upřesnil starosta Turnova Tomáš Hocke z Nezávislého bloku: vyvolávací cena je 1500 za metr čtvereční. V Brigádnické ulici už se snažilo město pozemek prodat nedávno, vyvolávací cena tehdy byla 1350 korun za metr čtvereční, nikdo o něj ale zájem neprojevil a tak půjde do dražby v září znovu.

Kdo má o pozemky zájem?

Podle starosty to bývají lidé z Liberce i z Jablonce nad Nisou; líbí se jim velikost města, občanská vybavenost, dopravní napojení i podnebí, které je v Turnově příznivější než ve městech obklopených horami. Často tak přeplácejí místní zájemce. I proto by chtěl starosta začít v budoucnu nabízet menší pozemky kolem 600 metrů za vyvolávací cenu i s jasnou vizí, jaké domy tam mají stát. O ně by se pak mohlo losovat právě mezi zájemci s trvalým bydlištěm v Turnově. Šanci by tak podle něj dostali i mladí lidé, kteří často odcházejí bydlet do sousedních obcí, jako jsou Jenišovice nebo Přepeře.

Chystají se i další pozemky

Město teď má zájem vytvořit pozemky v Daliměřicích, za hasičskou stanicí. Během podzimu by se tam mohlo začít s projekční přípravou. Pozemky pro výstavbu domů nenabízí jen Turnov, ale třeba také Bílý Kostel nad Nisou. 19 jich tam bude k dispozici už příští rok, obec na nich chce vybudovat inženýrské sítě.

autor: Jana Pšeničková | zdroj: Město Turnov
Spustit audio

Související