Vedle turnovské Pohody dokončili Alzheimer centrum. Kdy přijme první klienty?

Výstavbu Alzheimer centra dokončili v Turnově. Včetně vybavení vyjde na více než 44,3 milionu korun a v provozu bude od ledna 2021. Informoval o tom starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Alzheimer centrum s 24 lůžky je vedle turnovského domova důchodců Pohoda, spojené jsou krčkem. V patnáctitisícové městě je první. Pokud už stupeň postižení vyžaduje zvláštní režim a v domově pro seniory nejsou péči o nemocného schopni zvládnout, musí být klient předán jinam. Je to většinou léčebna v Kosmonosích, která je od Turnova 30 kilometrů.

Stavba nové budovy stála 41,4 milionu korun. Odstraňují se už jen nedodělky a stavbu čeká kolaudace. Vybavení dodá vybraná firma v září. „Pak budeme zapisovat Alzheimer centrum do základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje a postupně nabíráme personál tak, abychom 1. ledna 2021 mohli začít,“ řekl starosta.

Odhaduje, že provoz centra bude muset město ročně dotovat částkou dva miliony korun. Na nákladech se budou podílet klienti, zdravotní pojišťovny a ministerstvo práce a sociálních věcí. Městu se na výstavbu a vybavení Alzheimer centra podařilo získat státní dotaci 31 milionů korun.

V plánu radnice je postavit v budoucnu v jeho blízkosti ještě tři domy s pečovatelskou službou s 30 byty. Náklady na výstavbu město odhaduje na 87 milionů korun, od státu ale mohou podle starosty získat dotaci jen ve výši asi 12 milionů korun, což je málo. „Zatím na to nemáme peníze, jak kofinancovat," řekl Hocke. Proto chce město počkat, zda se nejbližších letech podpora státu na tyto domy nezvýší.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související