Chceš mládě? Tak se snaž! Samice zoborožce je náročná, chov vzácných ptáků proto není jednoduchý

15. prosinec 2020 12:14

Rozmnožit vzácného zoborožce se v Zoo Liberec podařilo až po osmi letech od zahájení chovu. Návštěvníci si ho ale zatím příliš neužili. Nejprve bylo s matkou v hnízdě, potom byla zavřená zahrada, nebo její vnitřní části. Pavilon tropů sice minulý týden otevřeli, ale v pátek 18. prosinec pro změnu zavírá celá zahrada. Ptáče tak můžou zájemci vidět už jen dva dny.

Zoborožci šedolící žijí ve volné přírodě v Africe, v zajetí je chová 38 zoologických zahrad, rozmnožovat se je ale daří jen v šesti. V Liberci to trvalo od roku 2012. Malý samec je proto pro libereckou zoo velkým úspěchem.

„Zoborožci mají velmi specifické hnízdní chování. Samička sedí na vejcích, ale k tomu se ještě schová, zazdí v hnízdní dutině. Nechá v ní pouze malinkatý podlouhlý otvor, kterým je schopen samec jí podávat potravu, a kudy ona zase může vyhazovat trus mláďat i svůj ven,“ popsal zoolog Jan Hanel.

Čtěte také

K hnízdění chyběl zoborožcům vhodný kmen. Jeden lipový nakonec dostali zoologové darem. Stěhování do expozice ale nebylo jednoduché. „Když jsme ho tam dávali, tak nám pomáhala firma, která se specializuje na stěhování trezorů. Vážili jsme ho a měl šest set kilo. Museli jsme ho tam dát na dvě části. Museli jsme ho rozříznout a potom ho dohromady složitě slepit, ale přineslo to po osmi letech ovoce,“ zavzpomínal na přípravu hnízda pro vzácný druh liberecký zoolog.

Mládě zoborožce šedolícího v Zoo Liberec

Černá samice zoborožce zůstala v hnízdní dutině 115 dní. Samec s typickým rohem na zobáku ji celou tu dobu i s mládětem krmil. Nejdřív ji ale musel přesvědčit, že z něj bude dobrý otec. A to u zoborožců vůbec není snadné.

„Ta samička se do té budky dobrovolně nezazdí až do té chvíle, kdy si je stoprocentně jistá, že má samce, který je velmi schopný, dokáže sehnat dostatek potravy nejenom pro ní, ale i pro mláďata. Námluvy trvají velmi dlouho, začne období toku a samička se nechá od samce v podstatě vyživovat, aby zjistila, že až bude v té dutině zazděná bez možnosti shánět si vlastní potravu, tak že ten samec jí bude stačit. Tam bývá největší problém, protože ten samec jí to musí dokázat i v té voliéře,“ přiblížil obtíže rozmnožování zoborožců Jan Hanel.

Chovatelé proto zoborožci podávali malé kousky potravy i šestkrát denně, aby mohl svou partnerku neustále krmit a přesvědčovat o svých kvalitách. „Samička vyhodnotí - to je on, mého srdce šampion, teď se zazdím v budce, odchovám mláďata a on se o nás postará,“ dokončil Hanel. A samec se skutečně postaral. Mládě je sice zatím jen jedno, ale třeba jich bude víc při další snůšce.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související