Cestující MHD v Liberci potrápí tramvajová výluka

Cestující hromadnou dopravou v Liberci se budou muset obrnit trpělivostí. Prvního května přestanou jezdit tramvaje Rumunskou ulicí a chystají se i další uzavírky. Kvůli opravě tramvajové trati v centru Liberce musejí s dopravními komplikacemi počítat nejenom cestující MHD, ale i řidiči aut.

V pondělí 1. května začnou dělníci pracovat na opravě tramvajových kolejí v centru Liberce. Rekonstrukce tramvajové trati omezí provoz mezi Šaldovým náměstím a terminálem městské hromadné dopravy. Rumunská ulice bude neprůjezdná, uzavírka potrvá do konce září. Mezi centrem a Lidovými sady se cestující MHD dostanou náhradní autobusovou. Dopravní podnik bude nasazovat převážně osmnáctimetrové kloubové autobusy.

Aktuální dopravní omezení v Liberci: Uzavřená Vítězná ulice. V květnu začne rekonstrukce dalšího úseku v ulici Dr. Milady Horákové. Uzavírka Metelkovy ulice zase ovlivní dopravu ve směru na sídliště Františkov a do Hanychova. To bude od června na půl roku. Ve stejné době musí motoristé počítat s omezením i na sídlišti Broumovská a v Janově Dole se uzavře část Volgogradské ulice.

Problémy budou ale mít taky automobily, říká technický ředitel dopravního podniku měst Liberce a Jablonce Ludvík Lavička: „Individuální doprava bude celá stažená po Jablonecké a Na Bídě, tedy kolem textilany. Bude upravena světelná signalizace na Šaldově náměstí, v Klášterní a u Textilany. Autobusy příměstské i MHD budou obousměrně jezdit kolem zámku.“ Autobusy tedy pojedou oběma směry ulicemi Lipová a 8. března. Ty jsou běžně jednosměrné.

Opravený úsek tramvajové trati v centru Liberce podle dopravního podniku bude mít příznivý vliv na hlučnost. Rozšíří se i chodník a upraví se přechody. Celková cena rekonstrukce se vyšplhá na skoro 68 milionů korun. Na práce se podařilo získat evropskou dotaci.

Cestující libereckou MHD (ilustr. foto)
autor: jch
Spustit audio