Česko zasáhnou silné bouřky

1. červen 2018 13:35

V pátek odpoledne a večer přejdou přes Čechy velmi silné bouřky. Přívalové deště s kroupami zároveň mohou v oblastech, kde v předchozích dnech pršelo, rychle zvednout hladiny potoků a řek. Při deštích přitom může spadnout na jeden metr čtvereční až 50 litrů vody.

Velmi silné bouřky se dnes očekávají kromě Libereckého kraje ještě v Pardubickém, Královéhradeckém a na Děčínsku, Ústecku a Litoměřicku v Ústeckém kraji.

V pěti krajích nelze vyloučit ani překročení povodňových limitů. Nejsilnější bouřky se očekávají v pátek odpoledne a večer v Čechách s výjimkou Karlovarského kraje. V noci na sobotu budou bouřky slábnout. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zvýšení hladin řek

„Vzhledem k předpovídaným bouřkám s přívalovými srážkami mohou hladiny toků od pátečního odpoledne do sobotního rána poměrně rychle reagovat, a to zejména v Čechách v oblastech s výraznějším nasycením po předchozích deštích. V závislosti na spadlých srážkách může docházet k přechodným vzestupům hladin na malých a středních tocích na celém území Česka. Nelze vyloučit i krátkodobé překročení limitů pro SPA,“ uvedli meteorologové.

Bouřky postupně přejdou na Moravu a do Slezska a budou slábnout. Při deštích by tam mohlo spadnout do 30 milimetrů srážek.

V sobotu a neděli se mohou bouřky na východě a severovýchodě republiky opakovat. ČHMÚ bude výstrahu nadále upřesňovat.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio