České platební mince se v Jablonci nad Nisou razí už 30 let

1. červenec 2023 10:23

Víte, kde se berou mince, kterými v naší zemi platíme? Už od 1. července 1993 je razí společnost Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Kolik toho za tři dekády už vyrobila?

„Možná se to bude zdát neuvěřitelné, ale je to víc než čtyři a půl miliardy kusů. Protože, kdo si ještě pamatuje na deseti, dvaceti a padesátihaléře, tak to byly opravdu stamilionové částky, které jsme pro Českou národní banku každoročně razili, aby bylo dostatek zásoby pro české obchody a pro lidi,“ přiblížila Lenka Klimentová, mluvčí společnosti Česká mincovna.

A jak si takové množství mincí můžeme představit? V České mincovně na to používají přirovnání s vlaky. „Za tu celou dobu by to bylo pětadvacet vlaků. S tím, že každý by měl dvacet vagónů o nákladu dvacet tun. Tak zhruba takový objem peněz už jsme vyrazili, který nosí a nosili Češi ve svých peněženkách. Každoročně ale vyrábíme znovu a znovu, protože se oběžné mince ztrácejí. Největší objem peněz z našeho oběhu odvážejí turisté,“ doplnila mluvčí mincovny.

Pro Českou národní banku razí jablonecký podnik kromě oběžných mincí také zlaté a stříbrné pamětní mince a medaile. Má také vlastní řady pamětních, sběratelských a investičních mincí a medailí z drahých kovů. Česká mincovna také vyrobila druhou největší minci světa, a to v roce 2019 ke stoletému výročí vzniku české měny.

Více se o historii České mincovny a jak se stala dodavatelem platidel pro náš stát dozvíte na webových stránkách jabloneckého podniku.

autoři: Patrik Fišer , reČRoL
Spustit audio

Související