Češi objevili další zajímavé vánoční trhy. V saském Budyšíně

Po tom, co si v minulých letech hodně užívali Drážďan, Vídně nebo polského Krakova, jich teď hodně potkáte v saském Bautzenu neboli Budyšíně.

Václavské vánoční trhy v saském Bautzenu neboli Budyšíně jsou teď častým cílem českých turistů. Mají to blízko, například z Liberce pouhých 70 kilometrů. A zajímavé je, že tyto nejstarší německé vánoční trhy dostaly jméno po českém králi Václavu IV.

Svařené víno se jmenuje po českém králi

V Budyšíně se dnes mísí němčina s češtinou, ačkoli je centrem Lužických Srbů. Dnes je německý, ale v historii tam vládli i čeští králové. Místní svařené víno proto pojmenovali po Václavu IV.: Kögnigwenzelglühwein.

„Byl to i náš král a zdejší svařené víno se vyrábí se zvláštní směsí královského koření,“ směje se prodavač svařeného vína.

Král Václav IV. totiž městu udělil právo konání trhů. Ty se původně konaly jen o sobotách, ale časem se z nich vyvinuly déletrvající vánoční trhy, které jsou známy jako nejstarší v oblasti,“ vysvětluje znalec Budyšína Milan Turek z Liberce.

Německo - české nápisy nejsou výjimkou

Obyvatelé Budyšína mají k Čechům blízko. Pozná se to nejen podle sortimentu zboží na stáncích, například loutek Spejbla a Hurvínka, ale také třeba podle dvojjazyčných nápisů.

Pro děti se nabízí i nealkoholický vánoční punč, divadlo a dárky jim rozdává Weihnachtsmann.

Trhy v Bautzenu - Budyšíně končí v neděli 18. prosince.

Spustit audio