Ceny za vodu, elektřinu i nájmy v kraji se změní, máme podrobnosti

26. prosinec 2019 09:48

Díky snížení sazby DPH za vodu lidé v některých městech dokonce ušetří. Je tu stručný přehled toho, jak se nám v novém roce změní životní náklady.

S vodou nahoru a pak dolů

Od ledna zdraží poplatky za vodu o zhruba 3,9 procenta. Odběratele, které zásobuje Severočeská vodárenská společnost, bude od Nového roku metr krychlový včetně DPH stát 103,39 Kč. Jak ale uvedl mluvčí společnosti Mario Böhme, od května se sníží sazba daně z přidané hodnoty z 15 na 10 procent. Krychlový metr vody pak díky tomu zlevní na 98,91 Kč. Lidé v Libereckém kraji teď platí Severočeské vodárenské za metr krychlový 99,55 Kč.

Kolik za teplo

Také teplárny mírně zdražily; i tady ale nárůst ceny vykompenzuje snížení DPH. Ušetří tak například odběratelé v Liberci a České Lípě. Liberecká teplárna zdraží o zhruba 4 procenta. Domácnosti, které jsou napojené na její centrální rozvody a mají pětileté smlouvy, ušetří v řádech stokoruny ročně. Příští rok totiž zaplatí za gigajoule o 4 koruny méně než letos; tedy zhruba 646 korun.
V České Lípě zaplatí domácnosti zásobované teplem z Českolipské teplárenské s pětiletou smlouvou o 6 korun méně než teď; zhruba 644 korun za gigajoule.
Cena pro domácnosti se nezmění v Jablonci nad Nisou; navzdory nižší sazbě DPH zaplatí stejně jako letos: 584 nebo 599 korun za gigajoule, podle toho, jaký tarif mají dohodnutý.

Rostou ceny nájemného v městských bytech

O pětinu vzroste od příštího roku nájemné v městských bytech v Nové Boru. Místo současných 40 korun za metr čtvereční bude město účtovat 48 korun. Měsíčně tak například rodina v třípokojovém bytě o rozloze 70 metrů čtverečních zaplatí o 560 korun navíc. „Důvodem zdražení je růst nákladů spojených s údržbou domů," řekla k tomu mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.
V Liberci zdražili nájemné v městských bytech už v polovině letošního roku. Navýšení cen nájemného městských bytů zvažují v příštím roce i v Jablonci nad Nisou.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související