Ceny skipasů v některých areálech v Libereckém kraji letos mírně podraží

5. listopad 2023 12:03

Dosavadní počasí tomu sice ještě příliš neodpovídá, zima se už ale blíží a provozovatelé ski areálů v Libereckém kraji připravují střediska na zasněžování. Postupně také zveřejňují i ceníky skipasů. Část středisek se rozhodla nechat loňské ceny. V některých areálech ale lyžování mírně podraží.

Ještěd a Harrachov zdraží

Největší novinka, ale i mírné zdražení. To letos čeká lyžaře na Ještědu. Skipasy si můžou koupit levněji v online předprodeji. Na místě v den lyžování za ně ale zaplatí až 1050 korun. Ceny jsou asi o 5 procent vyšší než uplynulou zimu. Areál za to ale nabídne víc tratí.

„Rozhodli jsme se, že uděláme maximum pro to, abychom v podstatě otevřeli sjezdovku Pláně, která teď nejakou dobu byla mimo provoz. To je ta sjezdovka na druhé straně kopce,“ uvedl ředitel areálu Radek Chalupa. Zhruba o 5 procent lyžování zdraží i v krkonošském Harrachově, potvrdil Vlastislav Fejkl z tamního střediska.

Bedřichov, Hrabětice a Špičák

Dobrou zprávu má pro lyžaře prozovovatel největších jizerskohorských areálů na Tanvaldském Špčáku, v Hraběticích a Bedřichově. V žádném z nich ceny neporostou.

„Máme nový stroj na úpravu sjezdovek na Bedřichově, a pak je to Tanvaldský špičák, kde vlastně máme modrou turistickou sjezdovku s novým zasněžování, je tam pětadvacet nových sprch,  automatický systém, který se umí zapnout úplně sám podle klimatických podmínek nastavených v tom počítači,“ popsal novinky Petr Bažant se společnosti SKI Bižu, která jizerskohorské areály provozuje.

Podle Asociace horských středisek ponechají loňské ceny zhruba dvě třetiny tuzemských areálů. Ostatní zdraží jen mírně, nebo dokonce zlevní. Kromě investic do zasněžování se letos střediska zaměřila i na udržitelnost a úspory. Uvedl to ředitel asociace Libor Knot. Do modernizace a úspor energií letos tuzemské skiareály investovaly přes miliardu korun.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související