Jablonecký soud uložil podmínky dalším dvěma obžalovaným za neoprávněné vydávání řidičských průkazů

19. říjen 2023 15:18

Okresní soud v Jablonci nad Nisou rozhodl 19. října 2023 v kauze dvou obžalovaných za neoprávněně vydané řidičské průkazy. Policie obžalovala celkem pět lidí. Provozovateli autoškoly z Jablonce a zkušebnímu komisaři z Tanvaldu soud uložil podmíněné a peněžité tresty.

Čtěte také

Verdikt soudu si v případu podvodu a přijímání dnes vyslechli 44letý majitel autoškoly Lukáš Čičmanec a zkušební komisař Petr Malý, který pracoval na Městském úřadu v Tanvaldu. Se státní zástupkyní se dohodli na vině a trestu a soud jim potvrdil tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky a peněžité tresty ve výši 200 tisíc pro každého. Policie také zabavila při domovních prohlídkách celkem 83 tisíc korun.

Úředníka soud potrestal i zákazem výkonu funkce ve veřejné správě a samosprávě na čtyři roky. Kvůli zvlášť závažnému zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku mu hrozilo až 10 let vězení.

Podle státní zástupkyně Lenky Šeberkové podvody při závěrečných zkouškách v Tanvaldu odhalilo ministerstvo dopravy. Šlo o 84 případů, kdy žadatelé neoprávněně získali řidičský průkaz, nebo si rozšířili oprávnění. Odsouzení se podíleli na podvodech se závěrečnými zkouškami. Žadatelům o zkoušku je buď vyplnili sami, nebo jim radili správné odpovědi.

Zkušební komisař nesplnil svou povinnost tím, že nebyl přítomný při vyplňování testů a ani při praktických zkouškách. Umožnil tak, aby ostatní pomáhali žadatelům. Vliv podle státní zástupkyně mělo i to, že se vše odehrálo v takzvané „covidové“ době, kdy byla omezená činnost úřadů, tedy úřední hodiny.

Už ve čtvrtek 12. října soud odsoudil dva provozovatele autoškol z Jablonecka. I jim soud uložil tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na čtyři roky. 67letý Ladislav Čičmanec z Jablonce nad Nisou k tomu musí zaplatit 200 tisíc korun a o tři roky mladší Radoslav Fišera z Velkých Hamrů 50 tisíc. Trestní stíhání jednoho komisaře policisté podmíněně zastavili v přípravném řízení. Ani jeden z odsouzených nechtěl rozsudek soudu komentovat.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související