Vraždu ženy, maskovanou za údajnou autonehodu, soud potrestal 27 lety vězení

19. duben 2023 16:44

Důvodů, proč pětačtyřicetiletý muž z Českolipska dostal výjimečný trest, bylo několik. Jedním z nich bylo, že žena zemřela zvlášť trýznivým způsobem. Obžalovaný se chce odvolat, rozsudek zatím není pravomocný.

Čtěte také

Obžalovaný dostal výjimečný trest - 27 let vězení se zvýšenou ostrahou a má zaplatit téměř 4 a půl milionu korun jako náhradu pozůstalým.

Na podzim 2021 našli záchranáři v autě u Cvikova mrtvou jednačtyřicetiletou ženu. Podle obžaloby s ní její manžel měl jet v autě jako spolujezdec. Manžel ji podle obžaloby zasáhl paralyzérem a následně spustil auto z kopce; to pak nabouralo do stromu. Podle soudního spisu měl pětačtyřicetiletý muž následně auto polít benzínem a zapálit.

Podle znalců byla žena omráčená a nemohla z auta utéct. Státní zástupkyně Petra Pazderková proto navrhla, aby obžalovaný v případě prokázání viny dostal výjimečný trest.

Co se požáru týče, znalci zjistili, že není možné, aby auto vzplálo nárazem do stromu. Požár by se totiž rozšiřoval postupně. Podle vyšetřovatele hasičů Jiřího Strakoše našli ohniska požáru na více místech.

Obžalovaný od začátku procesu vinu popírá. Výpověď ale u soudu několikrát změnil. Nejprve tvrdil, že své manželce asistoval u sebevraždy. Pak tvrdil, že jeho ženu zavraždil neznámý vyděrač. Podle znalců neexistuje důkaz, že by u vraždy figurovala nějaká třetí osoba. Toto chování označil soud za nevěrohodné.

Ohledně motivu k vraždě soud spekuloval nad několika variantami. Obžalovaný se měl stýkat s jinou ženou a soud si myslí, že se chtěl manželky zbavit. Mohl by tak začít nový život, zdědil by polovinu domu a pozemku a navíc byl přesvědčený, že by nemusel nastoupit do vězení za předchozí trestný čin, protože by byl jediný, kdo by se mohl starat o jejich jedenáctiletého syna.

Obžalovaný muž se chce odvolat. Rozsudek je tedy zatím nepravomocný.

 

autor: Johana Tománková
Spustit audio

Související