Byla prodavačkou, teď zpívá operní árie. Iveta Hejduková z Liberce si splnila svůj sen

Vyučená prodavačka z Liberce Iveta Hejduková si plní svůj dětský sen. I bez hudebního vzdělání má za sebou působení v operním sboru libereckého divadla a dnes se živí jako koncertní sopranistka.

Cesta k opernímu zpěvu pro ni ale nebyla vůbec jednoduchá. Ke zpěvu měla blízko už v dětství. „U dědečka a u babičky jsem si pouštěla desky, ponejvíce tedy Karla Gotta. Já jsem si s tím Karlem Gottem zpívala. Děda jednou takhle přišel, tekly mu slzy a povídá mi: Teda Ivetko, z tebe jednou bude zpěvačka,“ vzpomínala Iveta Hejduková. Jako dítě ale prý byla velmi stydlivá, žádný z pěveckých kroužků proto nedokončila. Místo zpěvačky se tak stala prodavačkou.

Sedm let zpívala Iveta Hejduková v divadelním sboru, teď už vystupuje sólově.jpg

A jak se nakonec dostala k opernímu zpěvu? „Zlomem byl takový seminář na podporu sebevědomí. Po jeho skončení jsem doma začala zpívat s rádiem. Slyšela jsem operní zpěvačku a rovnou jsem jí začala zpívat. A jednou takhle přišel manžel z práce a říká: No, prosím tě, vždyť ty zpíváš jako ty v rádiu. A já jsem říkala: No jo, vždyť je to pravda a mě to hrozně baví,“ přiblížila Iveta Hejduková.

Svůj sen o profesionálním zpěvu se proto rozhodla zrealizovat. „Tak jsem šla přímo do Divadla F. X. Šaldy a tam povídám vrátnému, že bych chtěla zpívat v divadle. Zrovna šla kolem operní pěvkyně Ivana Koupilová-Čtvrtečková a ta mě vzala nahoru do divadla do zkušebny. Hrozně se jí líbilo jaký mám rozsah a hudební sluch. Začaly jsme spolu pracovat a asi po půl roce jsem nastoupila do Divadla F. X. Šaldy, do sboru," popsala svůj životní krok Iveta Hejduková. Ve sboru pak zpívala sedm let, teď už koncertuje sama.

„Měla jsem v sobě stále ten sen toho sólového zpívání. Takže jsem nastoupila do Základní umělecké školy v Liberci, do třídy profesorky Svatavy Hubálkové a ta mě dostala na dráhu koncertního vystupování. Učila jsem se také u sólisty opery Národního divadla Jiřího Ceé," doplnila Hejduková. V současné době zpívá v doprovodu dvou různých klavíristů.

„Moje koncerty jsou tak pro těch osmdesát lidí. To co cítím, zpívám. Já ty emoce, které prožívám v životě, dávám do těch koncertů. Opera je prostě můj život. Operou žiju a je úžasné, že jí nežiju jen já, ale že jí žije i můj manžel. Hodně mi s tím pomáhá, jezdí na koncerty se mnou," pochválila liberecká pěvkyně svého manžela, se kterým už je třicet let.

Ivetu Hejdukovou můžou lidé slyšet například v neděli 15. prosince v Liberci. Od sedmnácti hodin se tam koná adventní koncert Vánoce s operou.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související