Opera libereckého divadla uvede Rossiniho Popelku

28. září 2018

Popelka bez ztraceného střevíčku a zlé macechy, odvážně pohazující blonďatým mikádem. Taková je tato klasická postava v podání mezzosopranistky Michaely Zajmi v nové opeře libereckého Divadla F. X. Šaldy.

Novou inscenaci libereckého operního souboru, Popelku Gioacchina Rossiniho, zrežírovala mladá francouzská herečka a režisérka Constance Larrieu. Společně s dirigentkou Miriam Němcovou a dramaturgyní Lindou Keprtovou vytvořily komickou operu s moderní postavou Popelky.

Hlavní hrdinka v podání mezzosopranistky Michaely Zajmi je statečná a nenechá si líbit žádné ústrky.

„To se mi líbilo, že to paní režisérka udělala hodně tímto směrem, že nechtěla, aby Popelka byla taková ta chudinka, která sedí v koutě a tam s holoubkama vrká. Taky se nedá, že tedy ty ségry už jí pěkně štvou, a taky jim to teda umí vrátit. Ale myslím si, že jí pořád zachovala, že má dobré srdce a je laskavá. Ale líbí se mi, že je tak trošku od rány,“ popsala svou roli Michaela Zajmi.

Pěvecké party v Popelce Gioacchina Rossinho jsou extrémně náročné

 V Liberci se diváci podle dramaturgyně Lindy Keprtové můžou těšit na vynikající pěvecké obsazení.

„La Cenerentola Gioacchina Rossinho je, co se týče pěveckých partů, extrémně náročná. Není vůbec jednoduché sehnat kvalitní interprety, tu první ligu. Musím říct, že já mám pocit, že se nám to v Liberci podařilo. Hlavní roli nám zpívá Michaela Zajmi, která tuto roli nastudovala už pro brněnské Národní divadlo a pro pražské Národní divadlo. Ondřej Koplík, jeden z našich prvních rossiniovských tenorů v republice, zpívá prince Ramira. V postavě Dandiniho se představí Jiří Brückler, sólista Národního divadla v Praze a Czaba Kotlár, sólista našeho operního souboru Divadla F. X. Šaldy,“ vysvětlila dramaturgyně Linda Keprtová.

 Autorkou scény je Marie Blažková, jasně barevné a honosné kostýmy, inspirované barokem a lesklými krovkami hmyzu, jsou dílem Renaty Slámkové.

„Prostě dámský tým. Ono je to vždycky na té inscenaci maličko vidět, ale já doufám, že v tom dobrém slova smyslu,“ dokončila Linda Keprtová.

Premiéra komické opery Popelka začíná na scéně Šaldova divadla dnes v 19 hodin.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související