Knihovna v Železném Brodě má novou adresu. Přestěhovala se do bývalého výměníku

20. únor 2020 11:13

Po tříměsíční pauze si můžou lidé opět půjčovat knihy a to v knihovně na Jiráskově nábřeží. Proč se knihovna přestěhovala a co bude s tou bývalou?

Čtěte také

Ještě nedávno sídlila železnobrodská knihovna v městské části Poříč, ve staré vile společně s lékařskými ordinacemi. Nově ji čtenáři najdou v přebudovaném výměníku páry na teplou vodu, který sloužil pro vytápění sídliště na Jiráskově nábřeží. Původně z něho měly být městské byty, nakonec zvítězila knihovna. S přípravou se sice začalo už před 12 lety, až v roce 2018 se ale dělníci pustili do přestavby zchátralého výměníku. Z budovy zůstaly jen obvodové zdi a střecha, přibyl výtah.

Takhle vypadal výměník před rekonstrukcí

Knihovna nabízí víc

Multifunkční sál nové železnobrodské knihovny

Knižní fond čítá dohromady asi 20 000 knížek, dalších 5 000 jich je ukrytých v depozitu. Z bývalého výměníku je dnes dvoupodlažní budova. V horním patře je knihovna, v dolním depozit a multifunkční sál. K čemu ho využijí, popsal nezávislý starosta Železného Brodu, František Lufinka: „Sál bude sloužit k přednáškám a s tanečním kroužkem tam jednou týdně bude místní ZUŠ. Můžeme ho také zmenšit na polovinu izolovací předstěnou,“ dodává starosta.

Co bude s vilou v Poříči?

Podle starosty Lufinky by tam mohlo být v budoucnu nízkoprahové centrum pro sociálně slabé obyvatele. V městské části Poříč totiž podobná možnost, kam by se mohla mládež uchýlit, schází. Nejdříve ale musí i tato budova projít rekonstrukcí, problémy tu byly například s podlahami.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související