Brambory zapečené s kroupami a houbami. Zdravá pochoutka, která nadchne vaše chuťové pohárky
Zapečené brambory s kroupami a houbami jsou opravdovou lahůdkou. Navíc jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník.
Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Suroviny:
500 g brambor, 200 g krup, 150 g škvarků, 20 g sušených hub, vývar, cibule,
majoránka, česnek, sádlo, voda, pepř,sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Kroupy 2-3krát propereme a uvaříme do měkka, uvařené kroupy propláchneme a necháme okapat. Předem namočené houby podusíme na sádle společně s nakrájenou cibulí. Brambory nakrájíme na kostičky, promícháme s kroupami a dušenými houbami, směs ochutíme majoránkou, česnekem, osolíme opepříme, promícháme. Pekáček vymažeme sádlem, naplníme směsí, posypeme škvarky, zalijeme vývarem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C, až se na povrchu začne tvořit kůrčička.
Kroupy jsou známé především jako forma zahuštění do polévky, ovšem málokdo ví, že se z nich dají vytvořit výborná a také levná a velmi chutná jídla.
Související
-
Při slově kapusta někomu naskočí husí kůže. To je škoda! Zkuste ji zapečenou s bramborami a sýrem
Z kapusty se dají připravit velmi jednoduše různé pokrmy. Při tepelném zpracování má ale velice specifické aroma, které většině lidí není příjemné. Syrová se nekonzumuje.
-
Zelené zlato, to je brokolice. Připravte ji zapečenou s kuřecím masem a užijí si i vaše oči
Brokolice je zelenina nejen chutná, ale také zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za prospěšné pro náš organismus.
-
Zapečená cibule s mletým masem. Recept ze staré české kuchařské knihy
Cibule není jen skvělá příloha, ale dá se s ní pracovat i jinak. Naplněná mletým masem je velmi dekorativní a skvěle se hodí i na slavnostně prostřený stůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.