Botanická zahrada v Liberci prohrála soud s bývalým zaměstnancem, musí mu vyplatit statisíce

Botanická zahrada v Liberci prohrála soud s bývalým zaměstnancem Zdeňkem Eichlerem. Podle rozsudku krajského odvolacího soudu mu musí zaplatit téměř sedm set tisíc korun plus úroky jako náhradu ušlé mzdy. Před pěti lety totiž dostal neoprávněně výpověď. Podobnou sumu přitom musela botanická zahrada vyplatit v loňském roce i jeho manželce.

Čtěte také

Zdeněk Eichler pracoval v liberecké botanické zahradě jako zahradník zhruba 35 let. V roce 2016 dostal od ředitele Miloslava Studničky výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně. S tím ale nesouhlasil, protože si nebyl vědomý toho, že by svou práci dělal špatně a navíc se domníval, že výtky vzešly buď z nedorozumění anebo z falešných nařčení a obrátil se na soud. A ten mu dal před třemi lety za pravdu, když řekl, že výpověď byla neplatná.

Výpověď přišla po vykonstruovaných událostech, které, buď vinou nedorozumění nebo falešných nařčení, byly směřované proti mně a mé manželce, přestože k těm útokům nebyl větší důvod...
Zdeněk Eichler

Poté se Zdeněk Eichler začal soudit o náhradu platu. A i v tomto případě byl úspěšný. Proti rozsudku libereckého okresního soudu se sice advokát botanické zahrady odvolal, ten krajský ho ale potvrdil. Bývalý zahradník tak musí dostat bezmála sedm set tisíc korun plus úroky. Částka se tak může vyšplhat až k osmi stům tisíc.

Podle Zdeňka Eichlera se tím uzavírá jedna z životních kapitol. „Je to za mnou, sice jsme soudy vyhráli, ale výsledek je takový, že víceméně v té botanické, kterou jsem měl rád, už to pro mě skončilo a už se tam nikdy nevrátím. Výpověď přišla po vykonstruovaných událostech, které, buď vinou nedorozumění a falešných nařčení, byly směřované proti mně a mé manželce, přestože k těm útokům nebyl větší důvod,“ uvedl Eichler.

Jeho manželka Hana Eichlerová také dostala od botanické zahrady výpověď, a to už na konci roku 2015 ze stejných důvodů. I ona byla v případě soudních líčení úspěšná a jako náhradu platů jí na základě rozsudku musela loni zahrada i s úroky vyplatit před zdaněním kolem tři čtvrtě milionu korun.

Dohromady tak zahrada vyplatí manželům kolem milionu a půl korun. Zvláště v době pandemie koronaviru, kdy musela být zavřená, to tak může být citelný zásah do rozpočtu. Podle jejího ředitele Miloslava Studničky si s tím ale zahrada poradí a není třeba obávat se toho, že by kvůli tomu nezbyly peníze například na prémie pro ostatní zaměstnance, pokud k nim tedy bude důvod.

„Poměr mezi újmou, kterou Eichlerovi delší čas v zahradě působili a vystupňovali až v ignorování řídících příkazů, a mezi odstraněním této zátěže je příznivý. Jen díky tomu mohlo vzniknout od doby, kdy jsem jim výpovědi dal, hned šest nových expozic pro návštěvníky. To by za jejich působení nebylo možné,“ upřesnil ředitel.

Botanická zahrada je městskou organizací, podle náměstka primátora Ivana Langra ze Starostů pro Liberecký kraj na vyplacení manželů ale nedostane od města ani korunu. „ Je to záležitost čistě botanické zahrady. A ostatně o žádné peníze navíc ředitel město ani nepožádal,“ uvedl Langr.

Proti rozsudku je možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu coby mimořádný opravný prostředek. Nicméně sám advokát botanické zahrady potvrdil, že k tomu s největší pravděpodobností nedojde. Podle pravomocného rozhodnutí krajského soudu totiž zahrada peníze vyplatit musí.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související