Betlémské světlo přivezli skauti i do Libereckého kraje. Putování symbolického plamínku míru a lásky sledoval i náš reportér

18. prosinec 2022 08:53

Skauti z celé republiky v sobotu 17. prosince rozvezli vlaky Betlémské světlo. Putovní plamen z údajného Ježíšova rodiště, který do Evropy přes 35 let vozí skauti z Rakouska, má představovat symbol míru. Na jeden z desítek vlaků s Betlémským světlem si v Doksech na Českolipsku i náš reportér.

Spolu s ním čekalo v tamním nádražním výčepu na rychlík od Kolína asi dvacet lidí. Ti si připravili lucerny se svíčkami, které si pak zapálili od Betlémského světla z vlaku. Ten pak pokračoval do České Lípy.

Skauti rozvezli vlaky Betlémské světlo po celé zemi

„My jsme z České Lípy, takže tam končíme. Jsou tam ale skauti z Rumburka, a ti pojedou dalším vlakem k sobě,“ uvedl skaut Josef Prokop, který vezl Betlémské světlo z Mladé Boleslavi.

„Teď se modlím, aby mi to nesfouklo, než dojdu domů,“ přála si jedna z oslovených žen, která si na českolipské nádraží přišla pro plamínek z údajného Ježíšova rodiště.

Pokud jí světlo cestou domů zhaslo, mohla si dojít pro další do tamní skautské klubovny. Podobně je tomu i v dalších městech. Betlémské světlo je k dispozici také v kostelech, nebo třeba v některých obchodech. Seznam míst, kam si pro plamínek zajít, najdete na stránkách betlemskesvetlo.cz.

Spustit audio

Související