Babiččina dumlíkačka
Na podzim měly naše babičky nejen plný sklep brambor, ale také dalších okopanin – červené řepy a tuřínu – v podhůří Jizerských hor nazývanému dumlík. Z něj si můžete uvařit výživnou polévku, která byla základem podzimního jídelníčku ve všech oblastech našeho regionu, kde se tuřín pěstoval – na Vysocku, Železnobrodsku. i v Poještědí.
Ingredience:
15 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 brambory
1/2 tuřínu – dumlíku
hrst sušených hub
sůl, majoránka, pepř, kmín, libeček
Postup:
1) Zbytky loje z vařeného hovězího masa nakrájíme na kousky a na pánvi rozpustíme.
2) Zasypeme moukou a mícháme, až jíška zčervená. Zeleninu, brambory a tuřín nakrájíme
na kousky. Vše dáme i s předem namočenými houbami vařit do osolené vody s kmínem.
3) Jíšku rozmícháme asi v 1/4 l studené vody a přes hustý cedník vlijeme do polévky. Vaříme na mírném ohni až do změknutí zeleniny. Jíška se tak provaří spolu se zeleninou
a ztratí svou moučnou chuť.
4) Ke konci přidáme špetku majoránky.
Dobrou chuť Vám přeje Vladimíra Jakouběová a Český rozhlas Liberec.

Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.