Babiččina dumlíkačka

Na podzim měly naše babičky nejen plný sklep brambor, ale také dalších okopanin – červené řepy a tuřínu – v podhůří Jizerských hor nazývanému dumlík. Z něj si můžete uvařit výživnou polévku, která byla základem podzimního jídelníčku ve všech oblastech našeho regionu, kde se tuřín pěstoval – na Vysocku, Železnobrodsku. i v Poještědí.

Ingredience:
15 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 brambory
1/2 tuřínu
dumlíku
hrst sušených hub
sůl, majoránka, pepř, kmín, libeček


Postup:

1) Zbytky loje z vařeného hovězího masa nakrájíme na kousky a na pánvi rozpustíme.

2) Zasypeme moukou a mícháme, až jíška zčervená. Zeleninu, brambory a tuřín nakrájíme
na kousky. Vše dáme i s předem namočenými houbami vařit do osolené vody s kmínem.

3) Jíšku rozmícháme asi v 1/4 l studené vody a přes hustý cedník vlijeme do polévky. Vaříme na mírném ohni až do změknutí zeleniny. Jíška se tak provaří spolu se zeleninou
a ztratí svou moučnou chuť.

4) Ke konci přidáme špetku majoránky.

Dobrou chuť Vám přeje Vladimíra Jakouběová a Český rozhlas Liberec.

Dumlík na poli