Astmatem přitom trpí zhruba každý desátý Čech. Jaké jsou příznaky a jak se léčí?

3. květen 2022

Zadýchávání u běžných aktivit a pravidelné inhalování; nejen na to jsou zvyklí lidé, kteří mají astma. Právě toto onemocnění připomíná Světový den astmatu a alergií.

Čtěte také

Většina pacientů má lehký až střední průběh, s nejtěžší formou astmatu se léčí kolem 5 procent lidí s tímto onemocněním. Pokud ale správně berou léky, nemusí mít vůbec astmatické záchvaty, které nenávratně poškozují funkci plic a můžou skončit taky smrtí.

Astma je chronický alergický zánět sliznice dýchacích cest a projevuje se hlavně dušností. „Pacienti, kteří mají zátěžové astma, mohou mít i po krátkém popoběhnutí na tramvaj dechové potíže. Ty průdušky jsou vystaveny rychlejšímu dýchání, jsou ochlazeny a vysušeny, a na to zareagují stahem, kterým se snaží bránit. V principu je to nepřiměřená reakce, která pacientovi způsobí dechové potíže,“ vysvětlil Petr Pohunek z Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Jak astma léčit?

Tato nemoc úplně vyléčit nejde. Pacienti ale mají k dispozici preventivní léky, léčba je protizánětlivá a dlouhodobá. Léky musí astmatici inhalovat pravidelně jednou až dvakrát denně. Pacienti by měli mít u sebe taky pohotovostní inhalátor, a to pro případ, že budou mít dechové potíže. Do několika minut by se jim pak mělo ulevit.

Podle předsedy České společnosti imunologie a alergologie Petra Panznera je k lékům důležitá taky prevence: „…aby současně i pacient, který se vyhýbal těm příslušným alergenům, které mu vadí, a na které byla diagnostikována alergie, aby byl léčen nějakou alergenovou imunoterapií, neboli vakcinací, která může mít také pozitivní vliv v tomto kontextu.“

Astma se může zhoršit i při virových infekcích, nebo kvůli stresu a fyzické námaze.

Nějakou formou alergie trpí zhruba 25 procent české populace a její výskyt stále roste. Pokud se některé její formy včas nepodchytí, můžou vést k závažnějším chorobám dýchacích cest. Taky v tomto případě pomáhají pacientům pravidelné léky. Podle pylové informační služby je v květnu dominantním alergenem bříza, množství pylu se bude víc zvyšovat taky u dubu a buku.

autoři: Andrea Kubová , Jana Švecová
Spustit audio

Související